Μετά το φράχτη στον Έβρο
Σχέδιο για την εφαρμογή επιχείρησης-«σκούπας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη σύλληψη και τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών και εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, βρίσκεται στα συρτάρια αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο στόχαστρο θα βρεθούν...
... κυρίως οι εγκληματικές συμμορίες αλλοδαπών που, πολλές φορές και σε συνεργασία με έλληνες κακοποιούς, λυμαίνονται με πολλούς τρόπους τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν εκπονήσει το σχέδιο εδώ και μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του, αν και εφόσον κριθεί ότι ενέργειες τέτοιου τύπου είναι αναγκαίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, που περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή.
Μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους έχουν ήδη απελαθεί περίπου 60 παράνομοι μετανάστες. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλά από τα συναρμόδια υπουργεία για το σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κρίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα επιχειρήσεων τέτοιας μορφής, ειδικώς εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία.
Σχέδιο 48 ωρών
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το σχέδιο προβλέπει τη συντονισμένη δράση αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, με στόχο τη σύλληψη μεταναστών, τον έλεγχο της νόμιμης ή μη παραμονής τους στη χώρα και τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου, επαναπροώθησης ή απέλασης.
Ως χρόνος διάρκειας της επιχείρησης-«σκούπας»- με εναλλακτικές προτάσεις για την ένταση και την έκτασή της- ορίζεται ένα διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 48 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες των συναρμοδίων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών- κατά κύριο λόγο), προκειμένου να είναι δυνατός αρχικά ο έλεγχος της νομιμότητας και να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες διαδικασίες για κάθε κατηγορία μεταναστών εν συνεχεία.
Χώρος κράτησης το στρατόπεδο στη Ριτσώνα
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία ειδικού κέντρου υποδοχής των μεταναστών. Αστυνομικές αρχές και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του παλαιού στρατοπέδου στη Ριτσώνα (φωτογραφία),έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, στην οποία στεγαζόταν πριν από μερικά χρόνια το 2ο Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η πρόταση για την «αξιοποίησή» του είχε εξεταστεί από τον Ιούλιο του 2009, όταν παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ενδεχόμενο επανεξετάστηκε επί των ημερών του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής ανέβαλαν την εφαρμογή του σχεδίου.
ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ