7 Ιανουαρίου 2011

Τεστ... γνώσεων στους λαθρομετανάστες – Αν λένε ψέματα, απελαύνονται

Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα σε όσους χρειάζονται άσυλο ξεκαθάρισε ο Χρήστος Παπουτσής, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την ανέγερση του τείχους στον Έβρο.
Ο Προστασίας του Πολίτη, ενημερώνοντας για το νομοσχέδιο την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, γνωστοποίησε μάλιστα ότι στα σύνορα θα γίνεται εξακρίβωση για το αν όσοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα λένε την αλήθεια για τον τόπο καταγωγής τους και τις συνθήκες που τους οδηγήσαν μακριά από την πατρίδα τους.
Ο υπουργός είπε ότι οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τη Frontex, θα προμηθευτούν ειδικά...

μηχανήματα, μηχανήματα διακρίβωσης της αλήθειας. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπουτσής στους δημοσιογράφους αργότερα, είναι ένα ερωτηματολόγιο. Χρησιμοποιείται και από άλλες χώρες. «Δεν είναι ορός της αλήθειας ή ηλεκτρόδια, είναι ερωτηματολόγιο. «Επειδή πολλοί λένε ψέματα από πού προέρχονται, υπάρχουν στη γλώσσα τους ερωτήσεις με θέματα της περιοχής τους». Όσοι εξακριβωθεί ότι λένε ψέματα, θα επιστρέφουν στις χώρες τους.
Στο... multiple choise ερωτηματολόγιο θα εμπεριέχονται ιστορικές και πολιτικές ερωτήσεις. Πρόκειται για ειδικά τεστ, στα οποία θα απαντούν οι μετανάστες και ένας υπολογιστής θα βγάζει το ποσοστό επιτυχίας του. Αν... περάσει το τεστ, μένει στην Ελλάδα. Αν όχι, επιστρέφει στην πατρίδα του.
Πήγες του υπουργείου τόνισαν πως επιχειρείται να μπει τέλος στο φαινόμενο οι παράνομοι μετανάστες, κυρίως Παλαιστίνιοι και Μαροκινοί, να πετούν τα έγγραφά τους και να ζητούν πολιτικό άσυλο. Για τους ίδιους σκοπούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί σύστημα γλωσσικής ανάλυσης, κάτι που εφαρμόζουν και οι Νορβηγοί. Για παράδειγμα, ο παράνομος μετανάστης δηλώνει πως προέρχεται από την Παλαιστίνη, μετά από συζήτηση μαζί του η οποία καταγράφεται, ειδικοί γλωσσολόγοι-ερευνητές γνωρίζοντας τους γλωσσικούς τοπικούς ιδιωματισμούς και ιδιαιτερότητες της διαλέκτου, θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν το αληθές των ισχυρισμών του.

«Η Ελλάδα, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»
Στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης συζητείται η δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε της απόφασης για το τείχος στον Έβρο, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες», ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» και τα ελληνικά σύνορα δεν προσφέρονται ως πύλη εισόδου για ΕΕ.
Το τείχος, τόνισε ο υπουργός, «λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορα μας με Τουρκία και λειτουργεί ενθαρρυντικά στη συνεργασία με την Τουρκία». Επεσήμανε δε πως εκτός του φράκτη, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα. «Αν ήταν μόνο ο φράχτης θα ήταν αναποτελεσματικό», είπε ο Χρήστος Παπουτσής.
Αναφερόμενος στη δημιουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ισχυρότερο αποτρεπτικό μέτρο για την λαθρομετανάστευση πέρα από αποτελεσματική λειτουργία υπηρεσιών ασύλου. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 47.000 αιτήματα, αριθμός που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μόνο υπηρεσία σε κεντρικό επίπεδο, για αυτό και επιχειρείται με το νέο νόμο να γίνει... αποκέντρωση. Επίσης, αποσύρεται η αστυνομία από λειτουργία αυτών των επιτροπών.
Έστειλε, επίσης, μήνυμα και στο... εσωτερικό έκτος από την Ε.Ε.. «Ορισμένοι Έλληνες «πατριώτες» που έχουν δει ότι είναι καλή επένδυση να νοικιάζουν μαζικά σπίτια σε μετανάστες και να χρεώνουν με το κεφάλι. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε όποιον εντοπίσουμε να κάνει αυτή την δουλειά», είπε.
Επίσης κατατέθηκε τροπολογία με την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί για χρήση τα ανενεργά στρατόπεδα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να τα μετατρέψει σε κέντρα υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών, για τους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στη χώρα τους. Το 75% του κόστους για τη μετατροπή και επισκευή των στρατοπέδων θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τα όσα είπε ο Χρήστος Παπουτσής προκάλεσαν, όπως αναμένονταν, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τάχθηκαν υπέρ του τείχους.
«Δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας για τον φράχτη, από θεσμικής πλευράς δεν τίθεται θέμα. Ορθώς η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία αυτή, άλλο θέμα η αποτελεσματικότητα. Είναι δικαίωμα και δεν αμφισβητείται νομικά», τόνισε από πλευράς ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο Θανάσης Πλεύρης του ΛΑΟΣ είπε: «πολλά αυτά που ακούμε τώρα εμείς τα λέγαμε πριν από 3 χρόνια και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ακραίους. Το θέμα είναι να σταματήσει η ροή μεταναστών».
Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ τόνισε πως η φράχτης στον Έβρο είναι στα αμερικάνικα πρότυπα ο φράχτης στον Έβρο. «Νόμιμο είναι, το ερώτημα είναι αν είναι και ηθικό. Ο φράχτης είναι ντροπή και αίσχος. Αυτή η πολιτική μου φαίνεται ότι ζεσταίνει το αυγό του φιδιού», επεσήμανε από την πλευρά του ο Βασίλης Μούλοπουλος το ΣΥΡΙΖΑ.

Aπό newsit.gr