Το φαινόμενο των κλοπών στη Χαλκιδική παίρνει κάθε χρόνο διαστάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο, με τις αστυνομικές αρχές να προσπαθούν να πάρουν μέτρα για τους κλέφτες ελιών και λαδιού, υποπτευόμενοι πως πρόκειται για Βούλγαρους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα απασχολήθηκαν στη συγκομιδή. Φέτος στη Χαλκιδική καταγράφηκαν από την αστυνομία οκτώ περιπτώσεις κλοπών από ελαιόδεντρα, καρπών που είχαν...
... συγκεντρωθεί στα χωράφια, αλλά και λαδιού από ελαιοτριβεία. “Οι περισσότεροι τα κλέβουν για το σπίτι τους, δεν γίνεται εμπόριο μ’ αυτό”, παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Χαλκιδική, οι οποίοι φέτος κλήθηκαν να λάβουν μέτρα. Αλλωστε γνωρίζουν πως αρκετές κλοπές δεν καταγγέλλονται επίσημα από τους ελαιοπαραγωγούς. “Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα απευθυνθούν στην αστυνομία για ένα τσουβάλι ελιές”, επισημαίνουν.
Στις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί αναφέρεται ότι παραγωγός που πήγε το πρωί στα δέντρα του για να συγκεντρώσει τον καρπό, βρήκε τα μισά άδεια, αφού οι δράστες είχαν επισκεφτεί νωρίτερα το αγρόκτημα και έφυγαν με τουλάχιστον οκτώ σάκους με ελιές. Μάλιστα φέτος καταγράφηκε ακόμη και κλοπή… τσίπουρου από Βούλγαρο, που απασχολούνταν σε παραγωγό. Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε ελαιοτριβεία, όπου έκανε ελέγχους κυρίως σε αλλοδαπούς που μετέφεραν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου για να γίνει λάδι και σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησε σε συλλήψεις, αφού προέκυψε ότι οι ελιές ήταν κλεμμένες.
“Εχουμε ενημερώσει και τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, να μη δέχονται καρπούς για λάδι, εάν δεν είναι βέβαιοι πως ανήκουν σε συγκεκριμένο παραγωγό”, τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Παπουτσής. Η μάστιγα των κλοπών ελιών χτύπησε φέτος και το νομό Σερρών, όπου παραγωγοί μιλούν για τουλάχιστον δύο περιστατικά σε Κερκίνη και Νέο Πετρίτσι, στη Σιντική, χωρίς όμως κανένα απ’ αυτά να έχει καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές.
«Σάρισσα»