Αν και επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας εμφανίζονται εντούτοις απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αντικαπνιστική καμπάνια του σχολείου τους.
Αυτό το οξύμωρο αποτέλεσμα συμπέρανε έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα τον έλεγχο του καπνίσματος.
Αν και 8 στους 10 θεωρούν ότι το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευτεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους, τόσο καπνίζοντες και μη καπνίζοντες δεν...
εμφανίζονται και πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία αντικαπνιστική εκστρατεία μέσα στο σχολείο.
Μόνον 33,3% από τους εφήβους θα συμμετείχαν ένθερμα σε μία αντικαπνιστική εκστρατεία του σχολείου τους. Άλλωστε, 68 στους 100 καπνιστές εφήβους εκτιμούν ότι θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να κόψουν το κάπνισμα.
Οι νέοι, στην πλειονότητά τους κορίτσια, δοκιμάζουν για πρώτη φορά το τσιγάρο στην εφηβεία τους, διασκεδάζοντας με τις παρέες τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 48% των εφήβων δοκίμασαν για πρώτη φορά να καπνίσουν σε ηλικία 14-16 ετών. Αντίστοιχα μεταξύ 11 και 13 χρόνων δοκίμασαν σε ποσοστό 24,2% και μεταξύ 8 και 10 σε ποσοστό το 12,9%.
Από τους μη καπνιστές εφήβους, 74,5% οφείλουν την επιλογή τους στην καμπάνια για την επιβάρυνση της υγείας, 68,6% στο ότι δεν τους αρέσει και 3,8% στο ότι δεν διαθέτουν χρήματα για τσιγάρα.
Οι τόποι, όπου οι έφηβοι προτιμούν να καπνίζουν, είναι η πλατεία (15,6%), τα καφέ (13,7%), τα μπαρ και τα κλαμπ (13,4%), στο σχολείο (7,7%), στις σχολικές εκδρομές (6,1%), σε εστιατόρια και φαστ φουντ (5,6%) και σε ίντερνετ καφέ (3,7%).
Οκτώ και πλέον στους δέκα εφήβους δηλώνουν ευκολία στην προμήθεια τσιγάρων από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών ή άλλη πηγή, ενώ στην ερώτηση αν κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε επαγγελματίας, ο οποίος να αρνήθηκε να πουλήσει τσιγάρα σε έφηβο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, 95 στους 100 ερωτώμενους απαντούν αρνητικά.
Στο διάστημα των τελευταίων 30 συνεχόμενων ημερών, ποσοστό 37,65% των εφήβων κάπνιζαν καθημερινά, ποσοστό 4,4% τις 10 ημέρες και 19,4% μία μόνον ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τη στάση των γονιών τους απέναντι στην κακή συνήθεια των παιδιών τους, 29,25% δηλώνουν ότι την αποδέχονται, 51,75% ότι δεν το γνωρίζουν οι γονείς τους και μόνο το 19,1% εξ΄αυτών ότι το γνωρίζουν και αντιδρούν.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των φίλων, που καπνίζουν, οι νεαροί σε ποσοστό 53,5% απάντησαν ότι δεν τους διαχωρίζουν από τους άλλους, 7,5% ότι αρνούνται να κάνουν παρέα μαζί τους και 3,3% ότι τούς δημιουργείται επιθυμία μίμησης.
Τα παιδιά δηλώνουν ότι αιτία έναρξης του καπνίσματος αποτέλεσαν, για το 26,4% η συναισθηματική πίεση, για το 8% η αίσθηση του μεγάλου και για το 5,8% η αποδοχή της παρέας.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της ΚΑΠΑ Research, διεξήχθη μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, σε 1.855 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής
Από news.247