Τα εκατομμύρια αμερικανικά απόρρητα έγγραφα τα οποία το WikiLeaks φέρνει στο «φως» αφορούν «όλα τα μεγάλα ζητήματα» δήλωσε ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάντζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιορδανία.
«Τα έγγραφα που ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου» απάντησε ο κ. Ασάντζ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι των ρώτησαν αν θα...
αφορούν τον πόλεμο στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν.
Γνώριζαν πως η Κίνα ήταν πίσω από την πειρατεία
Οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται πίσω από την πειρατική πληροφόρηση εκ μέρους του Google και δυτικών χωρών, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυφθηκαν σήμερα από την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Μεταξύ των μυστικών εγγράφων που αποκάλυφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks ένα έγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται «κινεζική πηγή» σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ένα ρόλο στην πειρατεία του Google, γράφει η νεοϋρκέζικη εφημερίδα.
«Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση», σύμφωνα με το Wikileaks, όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Οι κινεζικές υπηρεσίες εισέβαλαν σε δίκτυα πληροφόρησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους΄, προσθέτει η εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ δυσπιστούν απέναντι στον Ερντογάν
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν». Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: «Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται», γράφει το Der Spiegel.
Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.
Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.
«Τρελός» ο Τσάβες σε συνομιλία Γάλλων-Αμερικανών
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks.
«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2.009.
«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Η Ουάσινγκτον δεν κατόρθωσε να αποσπάσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πακιστανικό αντιδραστήρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μυστικά από το 2007 να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, ανησυχώντας μήπως χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία «παράνομου πυρηνικού όπλου», σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.
Ωστόσο, η εφημερίδα, η οποία είχε στη διάθεσή της, μαζί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, κατά προτεραιότητα το υλικό του Wikileaks, που αποτελείται από 250.000 τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, δεν διευκρινίζει με ποιόν τρόπο η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποσπάσει το ουράνιο, για τι είδους «παράνομο» όπλο ανησυχεί και πού θα μπορούσε αυτό να κατασκευαστεί.
«Τον Μάιο 2009, η πρεσβευτής (των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ) Αν Πάτερσον ενημέρωσε για το ότι το Πακιστάν αρνείται να χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε Αμερικανούς ειδικούς διότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πακιστάν, εάν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιληφθούν την αφαίρεση του καυσίμου, 'θα καταγγείλουν το γεγονός ως κατάσχεση από τις ΗΠΑ των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν '».
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και μέλη του Κονγκρέσου, αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της μοναδικής μουσουλμανικής πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή τον κίνδυνο διασποράς τους στο εξωτερικό.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει μόνο του το Ιράν
Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη, είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.
Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει το Wikileaks.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.
Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».
Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.
Το Ισραήλ ήθελε την υποστήριξη Αιγύπτου και Φάταχ στην επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας το 2008
Το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και δημοσιεύονται σήμερα στον ισραηλινό Τύπο.
Οι υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ενημέρωσε αντιπροσωπεία του Κονγκρέσου το 2009 ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε επαφή με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Wikileaks.
«Ο Μπαράκ εξήγησε (στην αντιπροσωπεία) ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φάταχ, ερωτώντας τους εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ήττα της Χαμάς», αναφέρεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος.
«Ο Μπαράκ έλαβε αρνητική απάντηση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρεται στο κείμενο.
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης συνεχίσθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ, από τη μία πλευρά, και την Αίγυπτο και τη Φάταχ από την άλλη.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων βορειοκορεατικών πυραύλων στο Ιράν
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν και απογοητεύτηκαν από τις μικρές προσπάθειες που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή στο Πεκίνο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του 2007, στο οποίο οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα λεπτομέρειες για μια παράδοση που θα γινόταν μέσω Πεκίνου ζητώντας από το Πεκίνο μια «ουσιαστική αντίδραση».
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες έλαβαν τότε εντολή να ενημερώσουν για τις αμερικανικές ανησυχίες «το ανώτερο δυνατό επίπεδο» στην Κίνα.
«Οι ΗΠΑ νομίζουν ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας που έχει σχέση με τους πυραύλους θα αυξηθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις μεταφορές χρησιμοποιώντας το κινεζικό έδαφος», σύμφωνα με το έγγραφο.
Το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks αναφέρει μια λίστα 11 φερόμενων παραδόσεων μικρών πτερυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο Ιράν, τα οποία φέρεται να μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο του Πεκίνου με βορειοκορεατικά και ιρανικά πολιτικά αεροσκάφη.
Το έγγραφο διευκρινίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις κινέζων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταφορά των ευαίσθητου χαρακτήρα παραδόσεων μέσω του κινεζικού εδάφους, «φαίνεται ότι οι παραδόσεις αυτές έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται μέσω Πεκίνου».
Το τηλεγράφημα ενημερώνει για την αμερικανική δυσαρέσκεια σε σχέση με προγενέστερα αμερικανικά αιτήματα στην Κίνα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον προβλέπει μια «πολύ μεγάλη» αύξηση των δραστηριοτήτων αυτών.
Το εμπιστευτικό έγγραφο υπογραμμίζει ότι το θέμα είχε εξεταστεί νωρίτερα σε απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του Αμερικανού ομολόγου του Τζορτζ Μπους.
Το τηλεγράφημα προσθέτει ότι οι παραδόσεις αυτές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και τους κανονισμούς που η ίδια η Κίνα όρισε για τον έλεγχο των ευαίσθητου χαρακτήρα εξαγωγών.
Η ενδεχόμενη αντίδραση του Πεκίνου στο αμερικανικό αίτημα δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με τη Guardian που είχε πρόσβαση στα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.
Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου. Κατά παράδοση υποστηρίζει τις δύο χώρες, που είναι δακτυλοδεικτούμενες από τη διεθνή κοινότητα λόγω των πυρηνικών τους προγραμμάτων.
Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε χθες Κυριακή η εφημερίδα New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.
Tο Ισραήλ «τα πήγε πολύ καλά» σε σχέση με τις δημοσιοποιήσεις
Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «τα πήγε πολύ καλά», παρά τους φόβους ότι θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τις αποκαλύψεις αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks.
«Τα βγάλαμε πέρα πολύ καλά», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στις δημοσιοποιήσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανάγκη δράσης κατά μιας απειλής πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, όπως διευκρίνισε.
«Αποδεικνύεται ότι όλη η Μέση Ανατολή είναι τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν. Οι αραβικές χώρες ωθούν τις ΗΠΑ προς μια στρατιωτική δράση κατά τρόπο πολύ πιο έντονο σε σχέση με τη Ισραήλ», τόνισε.
Οι ΗΠΑ δέχθηκαν ταυτόχρονα από το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, ισχυρές παροτρύνσεις να υιοθετήσουν πιο αποφασιστικό ρόλο απέναντι στο Ιράν, με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίζει ακόμη και τη στρατιωτική επιλογή, σύμφωνα με το WikiLeaks.
Τα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα επιβεβαιώνουν την πολύ μεγάλη ανησυχία του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά αποκαλύπτουν επίσης και την ανησυχία των αραβικών χωρών.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα φέρεται να ήταν αυτός που ασκούσε τις μεγαλύτερες πιέσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ο μονάρχης «κάλεσε επανειλημμένα τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να τερματίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής», αναφέρει στις 17 Απριλίου 2008 ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, τον οποίο επικαλούνται έγγραφα των αμερικανικών πρεσβειών.
Αμερικανοί διπλωμάτες «παίζουν τους κατασκόπους»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τους διπλωμάτες τους να παίζουν τον ρόλο των κατασκόπων, αποκτώντας για παράδειγμα τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ξένων αξιωματούχων, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times και η βρετανική The Guardian αποκαλύπτουν ότι, ανάμεσα στα 250.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υπάρχουν πολλά με παραλήπτες αμερικανικές πρεσβείες από τις οποίες η Ουάσινγκτον ζητάει να αναλάβουν αποστολές που σε γενικές γραμμές συνδέονται με τη δραστηριότητα της CIA.
Απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2009 η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ζητάει επίσης τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες.
Αυτή η «εθνική οδηγία για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ανθρώπους» εστάλη σε αμερικανικά πόστα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Βιέννη και τη Ρώμη, καθώς και σε 33 πρεσβείες και προξενεία στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Σύμφωνα με τους New York Times, ζητείται από τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη να συγκεντρώσουν «βιογραφικά και βιομετρικά στοιχεία για Βορειοκορεάτες ανώτατους αξιωματούχους».
Η Guardian διευκρινίζει επίσης πως η οδηγία αυτή ζητάει πληροφορίες για τον «τρόπο που εργάζεται και παίρνει αποφάσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν».
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποκτήσει ακριβείς πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ: αριθμούς τραπεζικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ακόμα και αριθμούς καρτών αεροπορικών εταιριών για καλούς πελάτες, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.
Ανάλογη οδηγία με την υπογραφή της κ. Κλίντον από τον Απρίλιο του 2009 ζητάει την συγκέντρωση λεπτομερειακών στοιχείων για προσωπικότητες από τρεις αφρικανικές χώρες: την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ρουάντα και το Μπουρούντι.
Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει πλήρη ενημέρωση για μελλοντικούς αξιωματούχους, στην πολιτική, το στρατό και την οικονομία, ζητώντας στοιχεία για «την κατάσταση της υγείας τους, τη γνώμη τους για τις ΗΠΑ, την εκπαίδευσή τους, την καταγωγή τους και τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες». Ακόμα ζητάει τα ψηφιακά τους αποτυπώματα, φωτογραφίες του προσώπου τους, αποτύπωμα του DNA τους και εικόνες της ίριδας.
Οι διπλωμάτες που υπηρετούν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή εγκαταστάσεις, όπως τα αεροδρόμια.
Σε τηλεγράφημα που απευθύνεται στην αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια, η Ουάσινγκτον ζητάει λεπτομέρειες για «τις σχέσεις ανάμεσα στους Βούλγαρους αξιωματούχους και σε Ρώσους επιχειρηματίες ή αξιωματούχους», επισημαίνουν οι New York Times.
Οδηγία που απευθύνεται στις διπλωματικές αποστολές στο Κάιρο, το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, το Αμάν, τη Δαμασκό και το Ριάντ ζητάει πληροφορίες για τα αυτοκίνητα και τα δρομολόγια που ακολουθούν ανώτατα στελέχη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Όπως γράφει η Guardian, από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην κεντρική Αφρική έχει ζητηθεί να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις σχέσεις των χωρών της περιοχής με την Κίνα, την Λιβύη, την Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Ρωσία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις όπλων και ουρανίου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι διαβεβαίωσε πως οι συνάδελφοί του δεν είναι κατάσκοποι. «Αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες του WikiLeaks, οι διπλωμάτες μας είναι διπλωμάτες. Δεν είναι βοηθητικό προσωπικό στον τομέα των πληροφοριών», επισήμανε στο Twitter.
Συνοπτικό σημείωμα για τη συνομιλία Μπερνς-Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Άγκυρα, σύμφωνα με το συνοπτικό σημείωμα που συντάχθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του για ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, μαζί με άλλα 250.000 διπλωματικά σημειώματα.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας «βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα» ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει «αδιαφορία» των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους». «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανάν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και, βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια», είπε. Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Στην ίδια συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση. Βασιζόμενος στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.
Ο Χαμενεΐ έχει καρκίνο
Στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνονται επισημάνσεις από μια ιρανική πηγή που ανέφερε το 2009 ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».
Η πηγή, ένας μη Ιρανός επιχειρηματίας που έχει τη βάση του στην κεντρική Ασία και ταξιδεύει συχνά στην Τεχεράνη, «πληροφορήθηκε από μία από τις επαφές του ότι ο (πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπάρ) Ραφσαντζανί του είπε πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ πάσχει από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγους μήνες», σύμφωνα με τηλεγράφημα που εστάλη τον Αύγουστο του 2009.
Στο τηλεγράφημα, το οποίο είναι γραμμένο από αμερικανό διπλωμάτη, αναφέρεται πως ο Ραφσαντζανί, ο οποίος κρατάει κριτική στάση έναντι του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς το μεταρρυθμιστικό κίνημα, αποφάσισε μαθαίνοντας για την ασθένεια του Χαμενεΐ να αρχίσει να προετοιμάζεται για να τον διαδεχθεί ο ίδιος.
Η «Λε Μοντ», μία από τις λίγες εφημερίδες σ' όλον τον κόσμο που είχαν πρόσβαση στα διπλωματικά τηλεγραφήματα, αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα για το Ιράν δείχνουν πως η Ουάσινγκτον βασιζόταν σ' ένα δίκτυο παρατηρητών στη Μέση Ανατολή για να ρίχνουν φως σε μια χώρα την οποία θεωρεί αινιγματική.
Ο Καντάφι δεν ταξιδεύει ποτέ χωρίς μια «αισθησιακή» ουκρανή νοσηλεύτρια
Ο πρόεδρος της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ουδέποτε ταξιδεύει χωρίς μια ουκρανή νοσηλεύτρια, η οποία χαρακτηρίζεται «αισθησιακή ξανθιά» : μια πηγή είπε στην αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη πως η 38χρονη Γκαλίνα Κολοτνίτσκα είναι η μόνη από μια ομάδα τεσσάρων Ουκρανών νοσηλευτριών που γνωρίζει τη «ρουτίνα» του λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα της πρεσβείας που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς.
Μερικές επαφές ισχυρίζονται πως ο Καντάφι και η νοσηλεύτρια διατηρούν αισθηματική σχέση, σύμφωνα με το ντοκουμέντο.
Το τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις διευθετήσεις για το ταξίδι του Καντάφι στη Νέα Υόρκη το 2009, περιλαμβάνεται στα 250.000 ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή από τον Wikileaks.
Όταν τα χαρτιά της Κολοτνίτσκα καθυστέρησαν την αναχώρησή της για το ταξίδι, ο Καντάφι έστειλε ένα ιδιωτικό τζετ για να την πάρει από την Τρίπολη και να συναντήσει την υπόλοιπη αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία, όπου ο Λίβυος ηγέτης πέρασε τη νύκτα του κατευθυνόμενος προς τη Νέα Υόρκη, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου για μεταφορά όπλων και πρακτόρων στο Λίβανο χρησιμοποίησε το Ιράν
Το Ιράν χρησιμοποίησε ασθενοφόρα της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου για να μεταφέρει όπλα και πράκτορες στο Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, αποκαλύπτει αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα.
Το τηλεγράφημα του 2008, με προέλευση το Ντουμπάι, επικαλείται ιρανική πηγή σύμφωνα με την οποία η Ερυθρά Ημισέληνος ήταν κάλυψη για μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου ιδεολογικού σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, για να διεισδύουν στο Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα αυτό, για τη μεταφορά όπλων στο Λίβανο χρησιμοποιήθηκαν επίσης οχήματα μεταφοράς ιατρικού υλικού, της Ερυθράς Ημισελήνου.
Μέλη της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου είδαν στο Ιράν «πυραύλους σε αεροπλάνα που είχαν προορισμό το Λίβανο, τη στιγμή της φόρτωσης ιατρικού υλικού στα αεροσκάφη αυτά» και τόνισαν ότι «τα αεροπλάνα ήταν γεμάτα κατά το ήμισυ πριν φθάσει το ιατροφαρμακευτικό υλικό» .
Σύμφωνα με την ιρανική πηγή, ο έλεγχος νοσοκομείου της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Λίβανο μεταβιβάστηκε στη Χεζμπολάχ με αίτημα του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προμηθεύει με όπλα και ότι χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ.
Από kathimerini.gr