2 Νοεμβρίου 2010

Νέο μνημόνιο συνεργασίας ΕΟΜΜΕΧ με τουρκικό Οργανισμό για ΜμΕ, KOSGΕ

Οι στόχοι της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στο πεδίο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επόμενη τριετία, καθορίστηκαν με το νέο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΜΜΕΧ και του τουρκικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις KOSGE, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας...

μας και του Αχμέτ Γιακιτσί (Ahmet Yakici), υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας.

Το νέο μνημόνιο υπεγράφη στο φόρουμ που διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Πολιτικές στήριξης και προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ Αθηνά Λάζου επισκέφθηκε επίσης τη Μόνιμη Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), όπου είχε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού πρέσβη Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Τραϊάν Τσεμπελέου (Traian Chebeleu). Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ, εξετάσθηκαν θέματα σε σχέση με την Ομάδα Εργασίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, το συντονισμό της οποίας για δεύτερη κατά σειρά διετία (1/1/2010 - 31/12/2011) ασκεί ο ΕΟΜΜΕΧ.
Η κ. Λάζου ενημέρωσε σχετικά με την υλοποίηση του προταθέντος από τον ΕΟΜΜΕΧ Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που έχει θέμα την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη», όπως και σχετικά με τη Σύγκληση της συγκεκριμένης Ομάδας Εργασίας στην Κωνσταντινούπολη στις 14/12/2010, όπου οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, καλές πρακτικές και εμπειρίες για το πώς κάθε χώρα μέλος του ΟΣΕΠ προσεγγίζει θέματα όπως: την προσαρμογή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο των νέων περιβαλλοντολογικών ρυθμίσεων και προκλήσεων, τις περιβαλλοντολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται, τομείς και κλάδους στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί το μοντέλο της πράσινης επιχειρηματικότητας, επιτυχημένες πρακτικές πράσινης επιχειρηματικότητας με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών με βάση το αμοιβαίο όφελος.
Όπως ανέφερε στην ομιλία της στο φόρουμ η κ. Λάζου, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υλοποιείται σήμερα στην Ελλάδα μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα φιλικό προς τον επιχειρηματία περιβάλλον με συνεχώς μειούμενη γραφειοκρατία.
Ειδικότερα, όπως είπε, στην Ελλάδα υλοποιούνται διάφορα προγράμματα και έργα που στοχεύουν:
- Στην ανάπτυξη και ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος με στόχο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (Νεανική, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας από ειδικές Ομάδες Πληθυσμού κλπ).
- Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ιδιοκτητών - φορέων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του απασχολούμενου σ’ αυτές προσωπικού, με στόχο την αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
- Στην ενθάρρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές.
- Στην προώθηση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.
- Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
- Στην ολοκληρωμένη και συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες.
- Στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των ΜΜΕ.
- Στην προώθηση της εξωστρέφειάς τους.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν περίπου 20 εκατ. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που απασχολούν 75 εκατ. άτομα. Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, χώρο ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών και κινητήριο μοχλό επιχειρηματικότητας.
Στην Ελλάδα, η σημασία τους είναι το ίδιο μεγάλη. Δραστηριοποιούνται περίπου 850.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που ισοδυναμούν με το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και αποτελούν κύριο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, καινοτομίας, απασχόλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Ειδικότερα:
- 820.021 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών (επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 9 άτομα) και αποτελούν το 95,6% του συνόλου των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απασχολούνται 1.540.000 άτομα ή το 58% του απασχολούμενου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
- 25.789 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των Μικρών (επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 49 άτομα) και αποτελούν το 3,0 % του συνόλου των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απασχολούνται 460.000 άτομα ή το 17,3 % του απασχολούμενου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
- 3.579 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των Μεσαίων Επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 249 άτομα) και αποτελούν το 0,4 % του συνόλου των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απασχολούνται 312.000 άτομα ή το 11,8 % του απασχολούμενου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Οι Μεγάλες Επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα, ανέρχονται σε 431 και αποτελούν το 0,1% του συνόλου των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απασχολούνται 343.810 άτομα ή το 13% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της χώρας.

Από kathimerini.gr