9 Νοεμβρίου 2010

Μικρή η πρόοδος της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ

«Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί από το Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, την οποία η Επιτροπή εισηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2009», επισημαίνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα, στο θέμα της ονομασίας.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ΠΓΔΜ...

συνεχίζει να εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και πως μετά τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2009, σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε αρκετούς τομείς.
Ωστόσο, προσθέτει η έκθεση, χρειάζεται να σημειωθεί επιπλέον πρόοδος σε ό,τι αφορά τον διάλογο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία της έκφρασης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Εξάλλου, η έκθεση τονίζει ότι οι διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες έχουν βελτιωθεί , αλλά υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα συνεχίζουν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας. Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή και ότι οι σχέσεις της παραμένουν «καλές» με την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «στενές» και καλύπτουν κυρίως τομείς οικονομικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος».
Η έκθεση σημειώνει, επίσης, πως «η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να συμμετέχει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».
Επιπλέον, η έκθεση χαρακτηρίζει «θετικά βήματα» τις άμεσες επαφές που πραγματοποιούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, οι οποίες ωστόσο, όπως σημειώνεται, «δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Καταλήγοντας η Επιτροπή επισημαίνει: «Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Η.Ε., παραμένει ουσιαστική».
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η Επιτροπή τονίζει ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί κύριες προτεραιότητες, όπως η μεταρρύθμιση της αστυνομίας, του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «η διαφθορά παραμένει κυρίαρχη σε πολλούς τομείς και συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα». Επίσης, αναφέρονται προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου και εκφράζονται συγκεκριμένα ανησυχίες για τη λογοκρισία στα ΜΜΕ της χώρας, την αδιαφάνεια στην ιδιοκτησία του Τύπου, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικές πιέσεις και απειλές.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή σημειώνει πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και εκτιμά ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης.
Η έκθεση παρατηρεί ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σημείωσαν ελαφρά μόνο κάμψη λόγω της χαμηλής έκθεσης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε διεθνή τοξικά προϊόντα, αλλά και λόγω της σταθερότητας του δημόσιου τομέα.
Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ατόμων καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου προκειμένου να επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο, η έκθεση επισημαίνει ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, του εταιρικού δικαίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης, ενώ η πρόοδος ήταν μικρότερη στο πεδίο των κρατικών προμηθειών, της κοινωνίας της πληροφορίας και των ΜΜΕ, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα IPA για την περίοδο 2008-2012, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει οικονομική βοήθεια προς την ΠΓΔΜ η οποία για το 2010 ανέρχεται σε 36,9 εκατομμύρια ευρώ.

Από nooz.gr