Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε εκτενή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αντικρούει την «προσβλητική κριτική» που κατά καιρούς ασκείται στην Ελλάδα από ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ και υπερασπίζεται τους Έλληνες ως «εργατικά μυρμήγκια», όπως είναι και ο τίτλος της συνέντευξης.
Ο κ. Δρούτσας δηλώνει «ανακουφισμένος για το θετικό αποτέλεσμα» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το χαρακτηρίζει «δήλωση υποστήριξης» των ψηφοφόρων στη γραμμή της...
κυβέρνησης, καθώς διεξήχθησαν μετά από δώδεκα μήνες σκληρών μέτρων που υποχρεώθηκε να πάρει η κυβέρνηση, ενώ «η αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε ιδιαίτερα επιθετικά και λαϊκιστικά», κάτι το οποίο «θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά σε μια τέτοια συγκυρία». Απορρίπτει δε ως «παντελώς λανθασμένη» την κριτική περί «εκβιασμού» εκ μέρους του πρωθυπουργού με το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, και μιλά για «πράξη ευθύνης», καθώς «δεν πρόκειται για τη διατήρηση της καρέκλας, αλλά για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων».
Απαντώντας στα ερωτήματα για την υστέρηση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε «σε χρόνο ρεκόρ πολύ βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές» από το ασφαλιστικό και τον τομέα της υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η διοικητική μηχανή έγινε μικρότερη, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν και οι κίνδυνοι διαφθοράς περιορίστηκαν», σημειώνει.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι ψηλά στην ατζέντα μας» και προσθέτει ότι στο άμεσο μέλλον θα απλοποιηθουν οι διαδικασίες για την ποινική δίωξη διεφθαρμένων πολιτικών.
Για το θέμα της τρομοκρατίας και τα παγιδευμένα πακέτα - ένα εξ αυτών έφτασε και στην καγκελαρία στο Βερολίνο με αποδέκτη την καγκελάριο Μέρκελ - ο υπουργός Εξωτερικών αντικρούει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με εκείνο της Γερμανίας με τη RAF στη δεκαετία του 1970. Ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει «καμία διεθνής συνάφεια» και «καμία διασύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία». Διενεργείται έρευνα και ενημερώθηκαν έγκαιρα όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, προσθέτει.
Ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι από τους συνομιλητές του «ακούει λόγια επαίνου και αναγνώρισης». Για αυτό και είναι «οδυνηρό για τους Έλληνες, την περίοδο που κάνουν μεγάλες θυσίες, να δέχονται προσβλητική κριτική», προσθέτει.
H συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην «Die Welt» -δόθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βερστερβέλε (09/11/10)- είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού σε εφημερίδα του γερμανικού συγκροτήματος Springer. Στο ίδιο συγκρότημα ανήκει και η λαϊκή εφημερίδα «Bild», η οποία έχει αναφερθεί επικριτικά στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Από kathimerini.gr