22 Νοεμβρίου 2010

Οι φιλοσκοπιανοί δραστηριοποιούνται, εμείς κοιμόμαστε

Αναδημοσιεύουμε από φιλοσκοπιανό site, χωρίς σχόλια (δεν χρειάζονται): «Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Сетинци, Попадинци и Крушорадци – Σέτιντσι, Ποπάντιντσι ι Κρουσσόραντσι, δηλαδή των πολιτών της Δ.Μακεδονίας με καταγωγή από τα χωριά Сетина-Σέτινα-Σκοπός, Попадија-Ποπάντια-Παπαδιά και Крушоради-Κρουσσόραντι-Αχλάδα, όλα του νομού Φλώρινας. Για έκτη συνεχή χρονιά, σε μεγάλη σάλα, εκατοντάδες παρευρισκόμενοι, απόλαυσαν...


... χορευτικό συγκρότημα από τον τόπο καταγωγής τους, τη Μακεδονία της Ελλάδας και πολλούς τραγουδιστές και μουσικούς, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από όλη τη γεωγραφική Μακεδονία.

Εκλεκτός καλεσμένος της βραδιάς ήταν η χορευτική ομάδα «Солунчани» (Σολούντσσανι) από τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα, η οποία χορεύοντας και τραγουδώντας χορούς και τραγούδια των περιοχών Кукуш-Κούκουςς-Κιλκίς, Воден-Βόντεν-Έδεσσας και Лерин-Λέριν-Φλώρινας, απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα και πολλοί ήταν αυτοί που βλέποντάς τους, έκλαψαν σαν μικρά παιδιά. Εκπρόσωπος του χορευτικού, μεταξύ των άλλων στην ομιλία-χαιρετισμό του, ανέφερε πως είναι πολλοί συγκινημένοι που έχουν την ευκαιρία να χορέψουν μπροστά σε Μακεδόνες οι οποίοι κατάγονται από τα ίδια χωριά μ΄ αυτούς και πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε και ο γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, πάτερ Νικόδημος Τσαρκνιάς, ο φημισμένος χειρούργος από τη Βόρειο Αμερική, με καταγωγή από το χωριό Загоричани-Ζαγκορίτσσανι-Βασιλειάδα Καστοριάς, Δ-ρ Λέφτερ Μάντσσε, καθώς και πολλοί διακεκριμένοι στο χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Πέρυσι την εκδήλωση τίμησε το χορευτικό συγκρότημα του χωριού Крушоради-Κρουσσόραντι-Αχλάδα Φλώρινας, ενώ παλαιότερα είχαν συμμετάσχει και τα χορευτικά των χωριών Кронцелево-Κροντσέλεβο-Κερασιά Έδεσσας, Емборе-Έμπορε-Εμπόριο Πτολεμαΐδας, μικτό χορευτικό από τα χωριά της βορειοανατολικής Φλώρινας, όπως και ο μουσικός καλλιτέχνης Τάσος Ιωάννου από το χωριό Ракита-Ράκιτα-Ολυμπιάδα Πτολεμαΐδας, με τη γκάιντα του».
«Σάρισσα»