20 Νοεμβρίου 2010

Αθώοι οι Βορειοηπειρώτες

Οι ισχυρισμοί ορισμένων Αλβανών κατοίκων του χωριού Μπομπόστιτσα του δήμου Ντρένοβα της επαρχίας Κορυτσάς, ότι για τη δημιουργία του ελληνικού μνημείου, σε περιοχή των νεκροταφείων του χωριού, βεβηλώθηκε το νεκροταφείο τους, έπεσαν στο κενό. Το αλβανικό δικαστήριο, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, αθώωσε τελικά την ελληνική οργάνωση...

... ΟΜΟΝΟΙΑ και τον τοπικό πρόεδρό της Ναούμ Ντίσιο. Η δίωξη είχε στραφεί και κατά του 44χρονου Άλκη Κοροβέση που είχε αναλάβει το έργο του ελληνικού μνημείου των στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, ο εργολάβος, ξέθαψε οστά από παλαιούς τάφους, προκειμένου να επεκτείνει το μνημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός από το 1996, εκτέλεσε έργα με στρώση σκυροδέματος ώστε να επεκταθεί ο χώρος του μνημείου, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Panorama’. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι εκτελούσε έργο της ελληνικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ και ήταν σε γνώση των αρχών για το έργο της περιοχής αυτής και δεν έσκαψε το μέρος, αλλά έγινε απλή στρώση μπετόν.

Ο πρόεδρος της κόμματος ‘HURP’ Βασίλης Ντούλε, εξάλλου, σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κορυτσά, ανέφερε ότι το μνημείο βρίσκεται στο χωριό Boboshticë εδώ και 14 χρόνια και είναι αφιερωμένο στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ελευθερία. Στιγμάτισε μάλιστα τις ενέργειες εκείνων που έκαψαν τα στεφάνια τα οποία κατέθεσαν οι Έλληνες, τονίζοντας πώς έχουν έλλειψη σεβασμού και πολιτισμού.

Οι αιτιάσεις, επίσης, του αλβανού δημάρχου της Drenova, ότι οι Έλληνες δεν είχαν άδεια για τα έργα που έκαναν στην Boboshticë , έπεσαν στο κενό, αφού όπως αναφέρθηκε στην εισαγγελία άδεια εδόθη από την Εκκλησία, αφού ο χώρος ανήκε σε αυτήν και όχι στο δήμο. Το δικαστήριο εξέδωσε, εν τέλει, αθωωτική απόφαση για τους κατηγορούμενους.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του κόμματος των αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ίντριζι, γνωστός μισέλληνας, ζήτησε από την εισαγγελία διερεύνηση για το «σκάνδαλο της Boboshticë” ισχυριζόμενος ότι: «παραβιάστηκαν οι τάφοι των προγόνων μας προκειμένου να θέσουν θεμέλια σε ένα έργο που ήταν χωρίς άδεια». Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, οι Έλληνες διπλωμάτες που παραβρέθηκαν στο χώρο της Μπομπόστιτσας δήλωσαν ότι η Κορυτσά είναι Ελλάδα. «Φανταστείτε αν ο δήμαρχος της Κορυτσάς πήγαινε σε κοινότητα των Ιωαννίνων και δήλωνε αντίστοιχα για το έδαφός τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Κορυτσά είναι Ελλάδα και οι πολίτες της, απελευθερώθηκαν από τους Έλληνες στρατιώτες πριν από 70 χρόνια». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόξενος της Κορυτσάς, παρουσία των Αλβανών αξιωματούχων, οι οποίοι δεν αντέδρασαν καθόλου στα λόγια του, γράφει στο άρθρο της, η εφημερίδα ‘shekulli’. «Παρέμειναν, εκεί, καθισμένοι στις θέσεις του, ήσυχα, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Προξένου», σημειώνει η εφημερίδα. Στην ομιλία του, βέβαια, ο πρόξενος επεσήμανε απλώς την απελευθέρωση της πόλης, το 1940, έτος στο οποίο η Ελλάδα απελευθέρωσε την περιοχή από τους Ιταλούς.

Ακόμη και αν έχουν παραβιαστεί οι τάφοι του χωριού, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘shekulli’ οι κάτοικοι του χωριού δεν αντιδρούν γιατί οι πιο πολλοί έχουν ελληνικά διαβατήρια. Στο μέρος του παλιού νεκροταφείου έχτισαν ένα μνημείο οι Έλληνες για τους στρατιώτες τους, που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ιταλούς πριν από 70 χρόνια. Το νεκροταφείο θεωρείται ότι είναι παλιό του χωριού αλλά κανείς κάτοικος δεν αντιδρά. Η αιτία είναι ότι έχουν ελληνικά διαβατήρια ή παίρνουν συντάξεις από το γειτονικό κράτος. Λίγοι εναντιώνονται με όλα αυτά που συμβαίνουν στους τάφους των προγόνων τους. «Και για τα προσωπικά τους οφέλη έχουν λησμονήσει τα οστά των προγόνων του που βρίσκονται εκεί 200 χρόνια», γράφει η εφημερίδα. «Γιώργος Εχέδωρος»
Για την αντιγραφή «Σάρισσα»