13 Νοεμβρίου 2010

Το ενδεχόμενο εκλογών έφυγε, η εκλογολογία όμως παρέμεινε

από τη voria.gr
Ευχή όλων των σωφρόνων πολιτών είναι να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκλογές, εν μέσω της πρωτόφαντης οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε. Και το ‘πάση θυσία’ αναφέρεται στο γεγονός, ότι παρόλο που είναι κοινή πλέον διαπίστωση πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι τα κατάλληλα, εν τούτοις ο ελληνικός λαός δεν ζητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης. Και δεν την ζητά για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι προφανής, και ήδη...

... έμμεσα αναφέρθηκε πιο πάνω. Διατυπώθηκε δε παραστατικά από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τον κ. Μίχαλο, στις δηλώσεις του: «Το μήνυμά του Πρωθυπουργού δεν ήταν ξεκάθαρο και οφείλει να αποσαφηνίσει μια δια παντός, ότι δε θα προσφύγει στις κάλπες μεσούσης της κρίσης, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η περιρρέουσα εκλογολογία, που δυναμιτίζει το κλίμα στην αγορά».

Η αποφυγή, επομένως, του κλίματος εκείνου, που όχι μόνον δεν παρέχει ευνοϊκές συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, αλλ’ απεναντίας επιδεινώνει την κατάσταση, είναι ο ένας λόγος για τον οποίο προτιμά ο λαός την παραμονή στην εξουσία μιας κυβέρνησης, με την οποία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος, παρά την αλλαγή της με παρεπόμενο τον περαιτέρω «δυναμιτισμό του κλίματος στην αγορά».

Ο άλλος λόγος είναι η ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης. Το έτερο σκέλος του δικομματισμού, η Ν.Δ., δεν έπεισε ότι μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ίσως, διότι το μνημόνιο δεν επιτρέπει χάραξη άλλου είδους πολιτικής. Ίσως, πάλι, διότι το υποστηριζόμενο από τον κ. Σαμαρά, ότι σε λίγους μήνες η δυσμενής κατάσταση θα αναστραφεί με το πρόγραμμά του, εκλήφθηκε ως διαβεβαίωση παρόμοιας εγκυρότητας μ’ αυτήν του κ. Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν». Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός, ότι κατά τις προχθεσινές εκλογές η Ν.Δ. απώλεσε 500.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ τις διπλάσιες. Είναι καθαρό το μήνυμα επομένως.

Όμως, απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο έκτακτων εθνικών εκλογών, αλλά παρέμεινε η εκλογολογία. Κι εδώ καλούμαστε να απαντήσουμε: Η «περιρρέουσα εκλογολογία», στην οποία αναφέρεται ο κ. Μίχαλος, και η οποία μπορεί να διαρκέσει επί μήνες, είναι προτιμότερη από τα όσα δυσμενή θα παρουσιάζονταν από την άμεση προσφυγή στις κάλπες; Προφανώς, όχι. Άρα, το γεγονός ότι δεν προσφεύγουμε εντός μηνός σε εκλογές, είναι αμφίβολο αν αυτό θα ωφελήσει την αγορά.

Κι εδώ πάλι ο λαός, θα έχει δίκαιο να επιρρίψει τις ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και στα δυο κόμματα εξουσίας, που μετέβαλαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε πρόκριμα κυβερνητικών εξελίξεων. Άραγε, αν διεξαχθούν σύντομα οι εκλογές, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Θέλει να κυβερνήσει; Θέλει, δηλαδή, να εισπράξει η ίδια την δυσαρέσκεια του λαού, αφού το διαβόητο Μνημόνιο δεν μπορεί και δεν είναι στις προθέσεις της να το απορρίψει; Προφανώς, όχι. Τότε προς τι η ακολουθουμένη πολιτική;

Η δε κυβέρνηση, δεν έχει αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι πεδίο πειραματισμών; Δεν γνωρίζει ότι εξελέγη για τέσσερα χρόνια; Πότε επί τέλους θα σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος -με τη συμπαιγνία και των προέδρων της Δημοκρατίας- να προκηρύσσονται εκλογές κάθε τρεις και λίγο, για λόγους που ο καταστατικός χάρτης της χώρας δεν προβλέπει; Πρέπει, λοιπόν, άμεσα, καθαρά και χωρίς υπεκφυγές, να υπάρξει δήλωση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ημερομηνία. Δεν χρειάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες αλλαγή κυβέρνησης. Αλλαγή πολιτικής χρειάζεται. Και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός.
Ο Μακεδών
Για την αντιγραφή «Σάρισσα»