12 Οκτωβρίου 2010

Απολιτίκ ή αλλιώς αδιαφορία για την Πολιτική

Ελευθερία Χαραλαμπίδου
(Ωραίες σκέψεις από μια ωραία υποψήφια!)

Η βάση της Δημοκρατίας ήταν και είναι η συμμετοχή των Πολιτών στην λήψη αποφάσεων. Τι γίνεται όμως όταν οι Πολίτες είναι «απολιτίκ»; Τι γίνεται όταν οι νέοι-ες «απαξιώνουν» την Πολιτική; Τότε μιλάμε για κρίση του Πολιτικού μας συστήματος ή αλλιώς της Δημοκρατίας; Μιλάμε για μια Κοινωνική Κρίση, αφού η Πολιτική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι; Και εδώ γεννιούνται και άλλα αμέτρητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πρωτίστως από όσους αδιαφορούν για την Πολιτική και δευτερευόντως από όλους όσοι άσκησαν και ασκούν Πολιτική. Ερωτήματα όπως πως οδηγηθήκαμε σήμερα να αναφέρουμε ότι οι Νέοι-ες είναι «απολιτίκ», ποια στοιχεία το αποδεικνύουν, αν ισχύει ότι όντως υπάρχει κρίση του Πολιτικού μας συστήματος σκόπιμα ή όχι, τι τελικά θεωρείται αδιαφορία για την Πολιτική, κ.α.

Σίγουρα τα πολιτικά σκάνδαλα, οι πελατειακές σχέσεις, ο τρόπος που ασκείται η πολιτική, η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πολλών πολιτικών προσώπων για τα πραγματικά προβλήματα των νέων και γενικότερα της κοινωνίας, η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών δικαιολογούν την έννοια ''απολιτίκ'', δηλαδή την αποστασιοποίηση από την πολιτική, που συχνά οδηγεί και στην αποχή.


Από την άλλη πλευρά όμως ο αντίλογος έρχεται από την έντονη συμμετοχή των Νέων στα ψηφοδέλτια των Παρατάξεων στις Δημοτικές Εκλογές. Το μόνο σίγουρο όμως παραμένει να είναι η έντονη ανησυχία των Νέων για θέματα και ζητήματα που τους αφορούν. Οι νέοι προβληματίζονται και ζητούν-απαιτούν λύση σε θέματα όπως η ανεργία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικονομία. Η στάση αυτή αποδεικνύει μετά βεβαιότητας ότι οι Νέοι-ες όχι μόνο δεν είναι «απολιτίκ» αλλά είναι αυτοί που αναδεικνύουν τα προβλήματα της Κοινωνίας που επιμελώς ορισμένοι αγωνίζονται να θάψουν και είναι αναμφίβολα αυτοί που κρίνουν και μπορούν να κατευθύνουν την Πολιτική. Οπότε ο όρος «απολιτίκ» κακώς χρησιμοποιείται για τους Ελληνες νέους. Απλά οφείλουμε όλοι να υπενθυμίσουμε στην γενιά μας ότι και στις εκλογές μπορούμε να διαμορφώσουμε την πολιτική, να δώσουμε την απάντηση σε όλους όσοι κατακρίνουν την νεολαία, να δούμε τα οράματά και τα όνειρά των νέων επιτέλους να υλοποιούνται. Να δώσουμε λίγο ρομαντισμό στην πολιτική. Εξάλλου είναι γνωστή η φράση που έλεγαν οι παλαιότεροι «το κλειδί στην επιτυχία είναι το πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο»! Αυτήν την σύζευξη πρέπει να πετύχουμε οι Νέοι και οι Νέες μαζί δυναμικά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για να δώσουμε πνοή στις ιδέες μας.
Η αποχή το μόνο στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει, είναι στη διατήρηση της όποιας υπάρχουσας κατάστασης από την οποία και είμαστε απογοητευμένοι.

*Η Ελευθερία Χαραλαμπίδου είναι υπ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δράμας. Εμείς εντοπίσαμε το κείμενό της στο διαδίκτυο και το αναδημοσιεύουμε!