1 Οκτωβρίου 2010

Οι Αυθέντες εκβιάζουν τη Σερβία

Οι παγκόσμιοι Αυθέντες, προκειμένου να υποχρεώσουν τη Σερβία να αποδεχτεί την ύπαρξη κράτους Κοσόβου, την ‘τσιμπούν’ (συνηθισμένη πρακτική, που οι Έλληνες υφίστανται τακτικά), με ανακίνηση μουσουλμανικού ζητήματος στο Σαντζάκ. Η περιοχή του Σαντζάκ διαιρείται μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Το σερβικό τμήμα, που είναι γνωστό ως περιοχή Raska στα σερβικά, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και είναι εγκλωβισμένο μεταξύ Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου. Η περιοχή...

... έχει λιγότερους από 250.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι Σλάβοι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Βόσνιοι, το δε όνομα ελήφθη από τους μουσουλμάνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνίας τη δεκαετία 1990.

«Είναι τα προβλήματα στην περιοχή του Σαντζάκ εκτός ελέγχου, όπως το θέμα του Κοσσόβου πριν από μια δεκαετία που ανάγκασε την διεθνή κοινότητα να εμπλακεί»; Δεν το πιστεύει αυτό η Ε.Ε. «Η Ε.Ε. πάντως δεν θα στείλει διεθνείς παρατηρητές για το τμήμα αυτό της Σερβίας – φυσικά περιμένει το Βελιγράδι να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη των προτύπων της Ε.Ε. για την προστασία των μειονοτήτων και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω είναι οι δηλώσεις διπλωματών και υπαλλήλων της Ε.Ε., σχετικά με το λεγόμενο ‘ζήτημα Σαντζάκ’, μετά την απόφαση του Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου, που ελέγχεται από τον πρώτο Μουφτή Μουαμέρ Ζουκόρλικ, που ζήτησε να αποσταλούν παρατηρητές της Ε.Ε. στο Σαντζάκ.

Το Βοσνιακό Συμβούλιο απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Καθρίν Άστον, όπου της γνωστοποιήθηκαν ‘οι συχνές περιπτώσεις διακρίσεων και η παραβίαση των δικαιωμάτων για θρησκευτικούς και εθνοτικούς λόγους στην περιοχή’. «Για να έχουμε εικόνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Σαντζάκ, το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο ζητά από την Ε.Ε. να αποστείλει διεθνείς παρατηρητές, η παρουσία των οποίων θα ηρεμήσει σημαντικά την ένταση και συγχρόνως να λάβει πληροφορίες, ώστε να επιτευχθεί η έναρξη ενός διαλόγου», προστίθεται.

Δεν υπάρχουν ομοιότητες ή συνδέσεις μεταξύ της περίπτωσης του Σαντζάκ και της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, πέρα από τα σύνορα. «Μερικοί πιστεύουν ότι μετά το Κοσσυφοπέδιο, η επόμενη ανοικτή ερώτηση για τη Σερβία είναι το Σαντζάκ. Λοιπόν, αυτό δεν θα συμβεί και δεν είναι μόνον η θέση της Γαλλίας, αλλά και των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Βλέπουμε την κατάσταση στο Σαντζάκ, ως ένα τοπικό ζήτημα», δήλωσε ο πρέσβης Τεράλ. Διπλωμάτες της Ε.Ε. προσθέτουν ότι ο κίνδυνος της ερώτησης για διεθνοποίηση του Σαντζάκ έχει μειωθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα, μετά τη στροφή του Βελιγραδίου στην πολιτική έναντι του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι το μυστικό! Αν είστε φρόνιμοι με το Κόσοβο, δεν θα έχετε πρόβλημα στο Σαντζάκ. Αλλιώς…
«Σάρισσα»