από τη voria.gr
Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη στη Βουλγαρία της δράσης ισλαμικής οργάνωσης, ύποπτης για τρομοκρατικές ενέργειες, το θέμα απασχολεί τον Τύπο των βόρειων γειτονικών μας χωρών. Οι εισαγγελικές αρχές της Σόφιας θεωρούν ότι η οργάνωση, που η δραστηριότητά της βρίσκεται σε διερεύνηση «είναι πολύ επικίνδυνη, διότι η ιδεολογία των μελών της είναι μέρος της ιδεολογίας της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Αλ Κάιντα’». Οι έρευνες της βουλγαρικής δικαιοσύνης απέδωσε 30 σάκους με αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία βαρύνουν τον Ιμάμη Σαίντ Μουτλού, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ριζοσπαστών μουσουλμάνων. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, απευθύνονταν σε φτωχά παιδιά, χωρίς...
... απαραίτητα να είναι μουσουλμάνοι, δωρίζοντάς τους τρόφιμα, με σκοπό να διεισδύσουν στο σχολείο. Εκεί, με την κάλυψη του Αρχιμουφτή, τα παρέσυραν, δίνοντάς τα και μηνιαία αποζημίωση 200 ευρώ στα κορίτσια και 300 στα αγόρια, και στη συνέχεια τα έστελναν στη Σαουδική Αραβία για εκπαίδευση.
Στην Αλβανία, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Εκεί αναπτύσσει δράση, από 20ετίας, ο Ιορδανός Αμπντούλ Λατίφ Σαλέχ, ο οποίος σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορείται ότι παρέλαβε, από Σαουδάραβες, 600.000 δολάρια για να δημιουργήσει ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι Αλβανός υπήκοος, και τον Απρίλιο του 2007, αποκαλύφθηκαν, σε ρεπορτάζ της αλβανικής τηλεόρασης, στοιχεία που εμπλέκουν το νυν πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα ως τον πολιτικό που φρόντισε για την απόκτηση της αλβανικής υπηκοότητας. Ο Σαλέχ είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Σαουδάραβα μεγιστάνα.
Είναι γνωστό ότι το 2006, η Αλβανική κυβέρνηση, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις, πάγωσε 63 τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας τεσσάρων εκατ. Ευρώ, επειδή χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Επίσης, το ίδιο έτος, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ειδικό διάταγμα για τον έλεγχο όσων υπηκόων της χώρας διαμένουν ή σπουδάζουν σε ισλαμικές χώρες, μόλις επιστρέψουν από εκεί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που υπάρχει στην Αλβανία, και δυσκολεύει τις διεθνείς διωκτικές αρχές, είναι ότι επικεφαλής των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν είναι Άραβες, αλλά Αλβανοί που κατά κανόνα έχουν σπουδάσει σε ισλαμικά κράτη και μιλούν άπταιστα τα αραβικά.
Στη Βοσνία, τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθησαν τρεις Βόσνιοι Ισλαμιστές, ύποπτοι για τρομοκρατική δράση. Οι έρευνες για τη σύλληψή τους, κράτησε μερικούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων ερευνήθηκαν 70 μάρτυρες, συλλέχθηκαν πληροφορίες και από Αυστρία και Γερμανία, και συνεργάστηκαν υπηρεσίες πληροφοριών από ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να δοθούν όμως περισσότερα στοιχεία. Πάντως, στα ΜΜΕ της Βοσνίας δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι οι συλληφθέντες, έπαιρναν οδηγίες από ισλαμικά κέντρα του Μονάχου.
Σκοπός των ‘κέντρων’ αυτών είναι οι επιθέσεις σε χώρες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ και Αφγανιστάν, άρα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, και κανείς δεν γνωρίζει ποιες από τις επιθέσεις ή τις πυρκαγιές στη χώρα μας, μπορεί να οφείλονται στη δράση των ‘κέντρων’ αυτών. Παράλληλα με τις έρευνες στη Βοσνία, συνελήφθη στα Τίρανα ο Ιμάμης Muhamed Abdullah και διατάχθηκε το κλείσιμο της ισλαμικής Βιβλιοθήκης, λόγω εξτρεμιστικής δράσης των μελών της.
Στα Σκόπια, τέλος, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η «International Islamic Relief Organisation». Εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης δήλωσε προ καιρού στους «Κυριακάτικους Τάιμς», ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια διοχετεύτηκαν την τελευταία δεκαετία στα Σκόπια, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του φερόμενου ως μετριοπαθούς ηγέτη της ισλαμικής κοινότητας στα Σκόπια, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, ότι τα περισσότερα τζαμιά έχουν καταληφθεί με τη βία από ριζοσπαστικά στελέχη ισλαμιστών και τα έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους.
Στην Ελλάδα, ακόμη, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τις Αρχές στοιχεία για τη δράση φονταμενταλιστών μουσουλμάνων. Να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν;
Ο Μακεδών
Για την αντιγραφή «Σάρισσα»