13 Οκτωβρίου 2010

Χρυσοχοΐδης: «Οι τιμές στην αγορά θα έχουν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα»

Οι τιμές στην αγορά θα έχουν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα δεσμεύθηκε o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καλώντας τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους νόμους. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος.
«Δημιουργούμε χρηματοδοτικά ταμεία, ρίχνουμε λεφτά στην αγορά και μαζί με τις τράπεζες δημιουργούμε μία σύνθετη δράση», ανέφερε. Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε αναφορικά με τις...

τιμές, ότι «δυστυχώς έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια, λειτουργούμε με έναν τρόπο ως οικονομία και ως κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει καταναλωτικό κίνημα, αλλά κυρίως λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς με ένα τρόπο που είναι άναρχος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ο καθένας τις τιμές με έναν τρόπο που τελικώς παράνομος. Έχουμε ένα ζήτημα εφαρμογής των νόμων. Η δική μου αποστολή, ως πολιτικός, είναι να προσπαθήσω να εφαρμόσω τους νόμους».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το υψηλό επίπεδο των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, «οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα από 20-30%. Αυτό έγινε ανεκτό από την πολιτεία για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να συνεχίσει. Σε αυτό το ζήτημα, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι». Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους νόμους, σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε, θα το πράξει ο ίδιος, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, πρέπει να υπάρξει εθνική εκστρατεία διαφήμισης και προβολής των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. «Φιλοδοξία μου είναι, μέσα σε χρόνια, να τις διπλασιάσουμε από το σημερινό επίπεδο που βρίσκονται» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του τιμάριθμου, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, συγκοινωνίες, κρατικές και ημι-κρατικές ΔΕΚΟ, - όπως ανέφερε, από το 5,5% του πληθωρισμού, το 4% και επιπλέον οφείλεται σε αυτούς τους φόρους και τις αυξήσεις των τιμολογίων- σημειώνοντας πάντως, ότι «οι φόροι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφασίστηκαν από το κράτος είναι γνωστό γιατί μπήκαν, γιατί υπάρχει θέμα εσόδων και δεν υπήρχε άλλος τρόπος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που το κράτος είναι ανοργάνωτο να συγκεντρωθούν έσοδα άμεσα. Αυτό βέβαια, πολλές φορές έχει και αντίθετες επιπτώσεις με την έννοια της κατανάλωσης, η οποία πέφτει, γιατί ακριβαίνουν τα πράγματα, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων», και συνέχισε:
«Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα των ΔΕΚΟ, οι οποίες ασκούν ένα κοινωνικό έργο. Οι αστικές συγκοινωνίες για παράδειγμα στην Αθήνα, έχουν ένα κοινωνικό έργο και μάλιστα πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρέπει να χαθούν. Πρέπει να είναι υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείμματα και πρέπει να υπάρχει και σωστή διαχείριση και ένα εισιτήριο το οποίο θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της ΔΕΗ, εκεί, θέλει μία μεγάλη συζήτηση, εγώ είμαι φανατικά κατά της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, διότι ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να φύγουν από τα χέρια της κοινωνίας, όπως είναι το νερό, η ενέργεια, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να παραμείνουν στα κοινωνικά χέρια, χρειάζεται ωστόσο, να δούμε με ποιον τρόπο, η απελευθέρωση της ενέργειας η οποία θα γίνει, θα έχει θετικές συνέπειες και στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Και το τονίζω, διότι τα πολλά χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο της ΝΔ, η απελευθέρωση της ενέργειας λειτούργησε υπέρ των επιχειρήσεων και όχι υπέρ της ΔΕΗ και της κοινωνίας».
Ερωτηθείς για την ανάπτυξη, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος. «Πρέπει να είμαστε πολύ καθαροί μεταξύ μας και να πούμε ότι δεν βγαίνει αν συλλέγουμε μόνο φόρους και τελικώς υπάρχει μία διαδικασία περικοπής των δαπανών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε και να επιβιώσουμε ως χώρα έτσι. Η λέξη κλειδί και απάντηση είναι ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος εχθρός, η ύφεση. Η ύφεση είναι αποτέλεσμα των πραγματικών συνθηκών στην οικονομία και η ψυχολογία. Αυτή τη στιγμή, κανένας μεγάλος επενδυτής, ιδιώτης, από μόνος του, δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Έρχονται οι Κινέζοι, γιατί είναι μία απόφαση της κυβέρνησής τους, είναι μία πολιτική απόφαση, θέλουν στρατηγικά να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για την Ευρώπη, έρχονται οι Άραβες, γιατί και αυτοί έχουν πάρει κάποιες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την Ευρώπη, ή την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι δύσκολο σε μία χώρα η οποία δεν έχει ακόμη κριθεί στα μάτια τους η διάσωσή της, να έρθουν.»
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως πολύ σύντομα θα έχουμε μία θεαματική αύξηση των εξαγωγών, ενώ αναφέρθηκε σε μία καινοτομία την οποία προωθεί η κυβέρνηση, τη δημιουργία χρηματοδοτικών ταμείων.
«Ρίχνουμε λεφτά στην αγορά και μαζί με τις τράπεζες, δημιουργούμε μία μόχλευση, κρατικών χρημάτων από το ΕΣΠΑ και τραπεζικών πόρων (...) Θα έχουμε χαμηλότοκα δάνεια για να υπάρξει στην αγορά ρευστότητα, μέχρι το τέλος του 2010 θα έχουμε δώσει μαζί με τις τράπεζες περίπου δύο δις ευρώ», αναφέροντας παράλληλα, ότι το ελληνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης θα έχει δώσει μαζί με τις τράπεζες περίπου πέντε δις ευρώ, έως το τέλος του 2011. «Αν πάνε τα πράγματα καλά και δημοσιονομικά, θα έρθουν και οι άλλες επενδύσεις. Εάν η εικόνα μας είναι κακή έξω, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις» συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τέλος τα λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά και τους τρόπους αντίδρασης της πολιτείας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 25% θα κλείσει και το ίδιο διάστημα θα ανοίξει ένα ποσοστό 10-15%.
«Το ζήτημα είναι να μην χαθούν επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και δεν σώζονται γιατί δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, δηλαδή είναι υγιείς επιχειρήσεις και χάνονται επειδή υπάρχει αυτή η στενότητα του χρήματος στην αγορά.».

Από kathimerini.gr