27 Οκτωβρίου 2010

Συμφωνία με τα Σκόπια για βιολογικό καθαρισμό

Ο κ. Γκρούεφσκι
επιβλέπει τη διαπλάτυνση και εκβάθυνση του Αξιού
Τριμερής συμφωνία μεταξύ Σκοπίων, Ελλάδας και Ελβετίας, για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην πόλη Γευγελή (πλησίον των συνόρων Σκοπίων-Ελλάδας) υπογράφηκε εχθές στα Σκόπια. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής και στην βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Αξιού, τα οποία σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες παρουσιάζουν μεγάλη ρύπανση, κυρίως λόγω της επιβάρυνσής τους με αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων που διοχετεύονται ακατέργαστα στον ποταμό. (δείτε στις φωτογραφίες, πώς είναι ο Αξιός)...

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της χώρας, Νετζάτι Γιακούπι, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η πρέσβης της Ελβετίας, Νικόλ Βιρς. Το κόστος της κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού ανέρχεται στα 9,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 εκ. ευρώ αποτελούν προσφορά της ελβετικής κυβέρνησης, τα 1,84 εκ. ευρώ προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο δήμος της Γευγελής και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών της ΠΓΔΜ συμμετέχουν με ποσό που ανέρχεται περίπου στις 850 χιλιάδες ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος των Σκοπίων, ανέφερε ότι η συμφωνία για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί θετικό παράδειγμα τριμερούς συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι η κατασκευή του έργου θα συνεισφέρει στη διαδικασία εναρμόνισης των Σκοπίων με τους κανονισμούς στην ΕΕ, σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, φέροντας ως παράδειγμα και την πρόσφατη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η κ. Παπαδοπούλου επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για κάθε ανάλογη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ως παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβλημάτων που απαιτούν διακρατική συνεργασία, προς όφελος του πληθυσμού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αυτή την ετοιμότητα με κάθε ευκαιρία και παρά το γνωστό πολιτικό πρόβλημα.
«Σάρισσα»