22 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: «Όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη»

Την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας, η οποία, μέσω μιας «συστηματικής διμερούς συνεργασίας», θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να αποσπάσει από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ...

Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στη συνάντησή τους στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξ άλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιτάχυνση της διμερούς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, υπογράμμισε πως «όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι δύο χώρες μας, αλλά, επίσης, δημιουργείται μια θετική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή», ενώ απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως η έμφαση αποδίδεται στη σταθερότητα της διαδικασίας - «στόχος μας είναι να έχουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και άρα, θέλουμε τα βήματά μας να είναι γερά και σταθερά», υπογράμμισε.
Στο περιθώριο της διημερίδας της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική αλλαγή, οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν πέραν των δυο ωρών κατ' ιδίαν (με την επιπλέον συμμετοχή των δύο υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Δημήτρη Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου) και στη συνέχεια έκαναν αναλυτικές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται στην ΕΕ, για να τονίσει πως η διμερής συνεργασία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κλίματος, (καθώς θα επιδιώξει να ελέγξει τα κύματα της λαθρομετανάστευσης) ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μιαν ώθηση στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε ακόμη πως κατά την αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει, εκτιμήθηκε εκατέρωθεν ότι «προχωρά πολύ θετικά η συνεργασία στα ενεργειακά θέματα» («ήδη η Τουρκία εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα», είπε ο κ. Ερντογάν και προσέθεσε πως «στόχος είναι να είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2015») ενώ η συνεργασία στον τουρισμό θα ευνοηθεί ιδιαίτερα αν προχωρήσει η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα (το Μάιο) ως σήμερα, ενδεικτικό του «κλίματος εμπιστοσύνης», που έχει διμερώς εμπεδωθεί, είναι ότι έξι Τούρκοι Υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες Υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών «συναντώνται πολύ συχνά».
Κάνοντας, εξ άλλου, λογοπαίγνιο με τον επίσημο λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες», παραπέμποντας χαρακτηριστικά: α) στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών β) στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο γ) στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες - «ένα σημαντικό βήμα, καθώς ξεπεράστηκε η ασάφεια που υπήρχε επί του θέματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και δ) στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».
Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ακόμη πως συζήτησαν: 1) το Κυπριακό (όπου αναζητούνται κάποιες αμοιβαία αποδεκτές προτάσεις, για να ξεπεραστεί η «σημερινή στασιμότητα»), 2) τα ευρύτερα θέματα της περιοχής (του Ιράν και του Ιράκ), 3) ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς (όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν) «το 2008, εμπορικό δυναμικό είχε ανέβει στα 3,5 δις. δολάρια, ενώ την επόμενη χρονιά μειώθηκε στα 2,7 δις, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Θέλουμε, το δυναμικό αυτό να ανέβει πάνω από 3,5 δισ. 4) το θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και 5) οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Από kathimerini.gr