6 Οκτωβρίου 2010

Οι «γκρίζες ζώνες» του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011

Του Σωτηρη Nικα

Σε σημαντική αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσει προς τα τέλη του μήνα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2009 θα κλείσει τελικά στα επίπεδα του 15,1% του ΑΕΠ, αντί για 13,8% που προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ενώ το χρέος θα εκτοξευτεί στην περιοχή του 127% του ΑΕΠ έναντι 115,4% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν έως τώρα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία από τις «γκρίζες ζώνες» του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2011 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα και το χρέος του 2010 και του επόμενου έτους.


Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σημείωνε χθες πως τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 είναι πολύ πιθανό να δείξουν ότι αυτό θα ξεπεράσει αρκετά το 14% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ανέφεραν ότι οποιουδήποτε μεγέθους και να είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ο στόχος για το 2010 και το 2011 δεν θα αλλάξει, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.
Παράλληλα, σημείωναν πως «αυτή τη στιγμή» δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Πάντως, στα τέλη του μήνα η Eurostat θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί ακόμα και σήμερα σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (όπως έγραφε η «Κ» την περασμένη Κυριακή).
Η αύξηση του ελλείμματος στο 15,1% συνεπάγεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το περυσινό έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ και θα ξεπεράσει τελικά τα 35 δισ. ευρώ. Με το χρέος στο 127% του ΑΕΠ, η αύξηση σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε 27,4 δισ. ευρώ και συνολικά το χρέος θα διαμορφωθεί στα 301,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αναθεωρήσεων του ελλείμματος και του χρέους, αναμένεται και η αναθεώρηση του ΑΕΠ, με την οριστικοποίηση του μεγέθους του από τη Eurostat για την περίοδο από το 2009 και παλαιότερα.
Οι αυξήσεις αυτές σε έλλειμμα και χρέος οφείλονται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και των χρεών των κατ' επανάληψη ζημιογόνων ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όπως ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεύτερον, στην προσμέτρηση των συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) που έχει κάνει η Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεργασία που έχουν η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ, οτιδήποτε εντοπίζουν και πρέπει να περάσει στη γενική κυβέρνηση, καταγράφεται αμέσως και για τον λόγο αυτό αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009.
Πέραν αυτής της αναθεώρησης, υπάρχουν και άλλες «γκρίζες ζώνες» στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά, χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα είναι αρκετά διαφορετικό με το προσχέδιο. Τόσο γιατί θα περιλαμβάνονται οι αναθεωρήσεις ελλείμματος και χρέους του 2009, όσο και γιατί θα εξειδικεύονται πλέον όλα τα νέα μέτρα.
Το τελικό κείμενο κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου και όλα θα οριστικοποιηθούν λίγες μέρες νωρίτερα, οπότε και θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας (στις 15 Νοεμβρίου). Οι άλλες «γκρίζες ζώνες» αφορούν:
1. Τις εξοπλιστικές δαπάνες. Στο προσχέδιο εμφανίζονται για φέτος μειωμένες κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενο στο θέμα σημείωνε ότι είναι ένα «τυχαίο» γεγονός το οποίο δεν επιδιώχθηκε για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος. Απλώς, οι παραλαβές αμυντικών εξοπλισμών φέτος, ήταν λιγότερες από ό,τι υπολογίζονταν.
2. Καταπτώσεις εγγυήσεων σε ΔΕΚΟ. Για φέτος αναμένεται να ανέλθουν στο 1,46 δισ. ευρώ και του χρόνου θα αυξηθούν περαιτέρω στα 2,16 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο το πόσες είναι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Δημόσιο και θα «σκάσουν» σε λίγο καιρό.
3. Γενική κυβέρνηση. Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το 100% του πραγματικού μεγέθους της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» που αποτελείται από τα οικονομικά αποτελέσματα των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών Ταμείων και των ΟΤΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι τώρα γίνεται η δουλειά της καταγραφής της και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαδικασία αυτή εντοπίζεται στους ΟΤΑ που δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία.
4. Εσοδα. Αγνωστο παραμένει ακόμα το ποια θα είναι τελικά η υστέρηση των εσόδων φέτος, αλλά και το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να εισπράξει όσα προϋπολογίζει για του χρόνου, δεδομένου ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία θα εκτοξευτεί.