Έκθεση με ‘σκονάκια’ φιλοξενεί το ΑΠΘ, που αναδεικνύει το πόσο εφευρετικοί και μεθοδικοί μπορούν να γίνουν οι φοιτητές αν το θέλουν! 32 αντιπροσωπευτικοί τύποι σε σκονάκια φιλοξενούνται στην έκθεση, με πολλά από αυτά να ξεχωρίζουν καθώς πρόκειται κυριολεκτικά για ‘έργα τέχνης’. Ανάμεσα στα ‘καλλιτεχνήματα’ ξεχωρίζει ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου με μήκος δύο μέτρα και πλάτος τέσσερα εκατοστά, τυλιγμένο σε δυο ξυλάκια, και με τις δυο πλευρές του γραμμένες, ώστε να διατηρηθεί μικρός ο όγκος του (φωτογραφίες στη 2η σελίδα)...
... Αυτό όμως που θεωρείται πραγματικό ‘καλλιτέχνημα’ είναι ένας άλλος πάπυρος μήκους ενός μέτρου και πλάτους τεσσάρων εκατοστών, κατασκευασμένο από ριζόχαρτο και γραμμένο με ραπιδογράφο. Λεπτοδουλειά που για την κατασκευή του χρειάστηκαν 10 ώρες δουλειάς που αν αφιερώνονταν για διάβασμα ο φοιτητής θα είχε σίγουρα περάσει χωρίς σκονάκι . Στη συλλογή με τα ‘εκθέματα’ υπάρχει ένα ‘μίνι-βιβλίο’ 100 σελίδων σε σμίκρυνση αλλά και ένα… ευρετήριο για σκονάκια το οποίο εντόπισαν οι καθηγητές πάνω σε φοιτητή μένοντας έκπληκτοι: «Ο φοιτητής είχε τόσα σκονάκια επάνω του, σε τσέπες, κάλτσες, παπούτσια και αλλού, ώστε ήταν αδύνατο για τον ίδιο να θυμάται πού έχει τοποθετήσει το καθένα από αυτά. Έτσι, κατασκεύασε ένα ευρετήριο, ώστε να θυμάται που έχει το τάδε σκονάκι για το τάδε θέμα».
Η έκθεση φιλοξενείται -προς το παρόν- σε χώρο του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ωστόσο, εξετάζεται η μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο του Τμήματος, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές (γιατί να μη αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση;).
«Σάρισσα»