2 Σεπτεμβρίου 2010

Αρνούνται τα τζαμιά οι Αυστριακοί

από τη Ντόιτσε Βέλλε
Αντιπροσωπευτικά τζαμιά με μιναρέδες ζητά η μουσουλμανική κοινότητα της Αυστρίας. Παρ’ όλα αυτά πολιτικά κόμματα εν όψει και των τοπικών εκλογών αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα. Η κατασκευή τζαμιών με τους ψηλούς μιναρέδες αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. Τέτοιες διαμάχες καταγράφηκαν στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ν. Υόρκη και τώρα εμφανίζεται και στην Αυστρία έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από την επιθυμία των μουσουλμάνων να αποκτήσουν ένα δικό τους μεγάλο τζαμί. Αξίζει να σημειωθεί...

... ότι 500 χιλιάδες μουσουλμάνοι ζουν στην Αυστρία. Πρόκειται για τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική κοινότητα μετά τους Καθολικούς. Για τις λατρευτικές τους ανάγκες υπάρχουν 200 σπίτια προσευχής και 4 τζαμιά με μιναρέ. Βρίσκονται στη Βιέννη, το Τιρόλο, το Σάλτσμπουργκ και την Κάτω Αυστρία.

Όμως η ισλαμική κοινότητα θα ήθελε κάτι το μεγαλύτερο. Ο πρόεδρός της, Ανάς Σακφέχ, τονίζει ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν επιθυμητό» και συνεχίζει, «σε κάθε ομόσπονδο κρατίδιο να υπήρχε ένα τζαμί διακριτό από έξω. Όχι αύριο ή μεθαύριο αλλά στο απώτερο μέλλον». Η επιθυμία των μουσουλμάνων δεν ήχησε καλά στα αυτιά των αυστριακών δεξιών και κυρίως στο Ελεύθερο κόμμα Αυστρίας, το οποίο δήλωσε έτοιμο να δώσει μάχη. Ο αρχηγός του, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι σέβεται το Ισλάμ, «σπίτια προσευχής ναι, αλλά όχι κτίρια που θα έχουν μιναρέ και μουεζίνη. Δεν χρειαζόμαστε μιναρέδες, που είναι ένα σύμβολο νίκης και όχι απαραίτητα πίστης».

Ο Ανάς Σακφέχ αρνείται ότι με το αίτημά τους οι μουσουλμάνοι γίνονται άθελά τους εκλογικό δεκανίκι των ακροδεξιών. «Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν χρειάζεται το αίτημά μας για να εκδηλώσουν τις ξενοφοβικές τους τάσεις», λέει. «Τις έχουν δείξει ήδη. Πιθανότητα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα σε αυτές τις εκλογές να είναι η ξενοφοβία και ισλαμοφοβία. Εκμεταλλεύτηκαν απλά μια εντελώς συνήθη άποψη που εξέφρασα για το μέλλον». Για το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας τα τζαμιά είναι θερμοκοιτίδες του ισλαμικού φονταμενταλισμού, κάτι όμως που δεν θέλει να παραδεχθεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χάραλντ Βιλίμσκι. «Θα πρέπει να πούμε στη μουσουλμανική κοινότητα, ότι όταν κάποιον τον δείχνουν δημόσια με το δάχτυλο, δεν θα πρέπει να απορεί όταν τους απαντά σε τέτοιες κινήσεις. Θέλω μιαν Αυστρία με διατηρημένο τον πολιτισμό της. Δεν θέλω ούτε εξτρεμισμούς, ούτε αραβοποίηση».

Η ισλαμική κοινότητα προσπαθεί να κατευνάσει τα πάθη. Ένα τζαμί σε κάθε πρωτεύουσα των ομόσπονδων κρατιδίων είναι ένας μακρύς στόχος, λέει ο Ομάρ Αλ Ραβί, βουλευτής και επιτετραμμένος για θέματα ενσωμάτωσης. Αλλά και από θεολογικής άποψης μπορεί να υπάρχει τζαμί χωρίς μιναρέ. Πάντως τα δύο ακροδεξιά αυστριακά κόμματα υποστηρίζουν ότι για το θέμα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Αυστριακοί σε δημοψήφισμα, κατά το ελβετικό πρότυπο (σημ. Είπαν ‘όχι’). Έτσι η διαμάχη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για την αντιγραφή ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ