15 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργούν βλάχικη εθνότητα στα Σκόπια

Κι άλλες φορές μιλήσαμε, κι άλλες φορές θα μιλήσουμε. Είναι σοβαρό το θέμα και έχουμε χρέος να δραστηριοποιηθούμε ως πολίτες. Ο πολιτικός κόσμος δεν ενδιαφέρεται (δεν επιτρέπει ο Ρόντος), ως εκ τούτου το βάρος πέφτει σε πολίτες και φορείς, όπως άλλωστε συνέβαινε κατά την πολυχιλιετή ιστορία μας. «Το μάθημα ‘Γλώσσα και πολιτισμός των Βλάχων’ θα παρακολουθήσουν περίπου 700 μαθητές από διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, που δεν ανήκουν στην βλάχικη κοινότητα», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βect’. Τρία βιβλία υπάρχουν για τους Βλάχους...

... των Σκοπίων, για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη τάξη της εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών. Το μάθημα αυτό εισήχθη στα σχολεία το σχολικό έτος 2008-09, είναι προαιρετικό αλλά η παρακολούθησή του υπόκειται σε μαθησιακό έλεγχο όπως όλα τα άλλα μαθήματα.

«Με τη νέα αξιολόγηση της εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης, τα βλάχικα, όπως και άλλες γλώσσες μικρών εθνοτήτων (sic), μπαίνουν σε υψηλότερο επίπεδο σπουδών, αν και είναι, προαιρετικό μάθημα. Τα βιβλία που εκδόθηκαν είναι πολύ σημαντικά για την αξιοπρέπεια των Βλάχων, αφού γίνονται δεκτοί ως πολίτες με την εθνική ιδιότητα τους, στην κοινωνία. Έτσι διατηρείται η διαφορετικότητα ως προς τον πολιτισμό και τις παραδόσεις», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, παρουσιάζοντας τα νέα σχολικά εγχειρίδια, όπως μας το μεταφέρει ο ‘εχέδωρος’.

Με παρέμβασή της, εξάλλου, η Μαρία Νικόλοβα, σύμβουλος στο τμήμα ενίσχυσης της εκπαίδευσης των εθνοτικών κοινοτήτων στα Σκόπια, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Βλάχων που αντιμετωπίζονται όπως οι άλλες εθνικότητες της χώρας. «Τα βιβλία είναι σύμβολα ισότητας και υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Νικόλοβα.

Θα βρεθούν σίγουρα γραικύλοι στον ελλαδικό χώρο, που με 30 αργύρια θα δημιουργήσουν άσχημες καταστάσεις στη χώρα μας. Ακούει κανείς;
«Σάρισσα»