από τη βουλγαρική ραδιοφωνία
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Σόφια ήταν οικοδέσποινα της πρώτης του είδους της βαλκανικής έκθεσης για παραδοσιακές τροφές Terra Madre Balkani. Οι παραγωγοί τροφών, μοναδικών για τα ξεχωριστά κράτη της περιοχής, προκάλεσαν το ενδιαφέρον, την όρεξη, και σε ορισμένους μάλιστα και την φιλοδοξία να παράγουν καθαρά βιολογικά προϊόντα – γάλα, μέλι, κασέρι, τυρί, τέτοια που έτρωγαν...... οι πρόγονοι μας. Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι στον κόσμο που συνειδητοποιούν ότι η υγεία βασίζεται ακριβώς στην κατανάλωση παρόμοιων καθαρών τροφών χωρίς υποκατάστατα και συντηρητικά.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το βουλγαρικό παράρτημα του παγκοσμίου κινήματος Slow food σε συνεργασία με το βουλγαρικό Υπουργείο Γεωργίας. Η Slow food είναι μη κυβερνητική οργάνωση, που υποστηρίζει τις ντόπιες παραδόσεις και πολιτισμό, συνδεδεμένους με την αγροτική οικονομία και τα τρόφιμα. Η φιλοσοφία της είναι ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει την τροφή και γι αυτό πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για την καλή γεύση και την ποιότητα της.
Για τον λόγο αυτό η Slow food υποστηρίζει και την οργάνωση Terra Madre των μικρών αγροτικών παραγωγών βιολογικά καθαρών παραδοσιακών τροφών. Η έκθεση στη Σόφια συνοδεύτηκε και με διάσκεψη με θέμα «Η προστασία των παραδοσιακών τροφών στα Βαλκάνια και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για ασφάλεια των τροφών» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας Άγιος Κλήμης της Οχρίδας (σημ. Αχρίδας).
Το ρεπορτάζ της βουλγαρικής ραδιοφωνίας δεν κάνει καθόλου λόγο για ελληνική παρουσία, ενώ αναφέρει άλλες βαλκανικές χώρες. Κα Μπατζελή, ακούς;
«Σάρισσα»


