28 Αυγούστου 2010

Ανησυχούν οι Τούρκοι για τη μεταστροφή του εβραϊκού λόμπι

Το κρατικό τουρκικό ειδήσεων δεν κρύβει τις ανησυχίες της τουρκικής ηγεσίας, όσο και αν επιχειρεί να τις καλύψει με αισιόδοξο τίτλο, όπως ‘ικανοποιημένη η αντιπροσωπεία μας από την επίσκεψη στις Η.Π.Α.’. Μέσα στις γραμμές όμως του κειμένου, υπάρχει η αλήθεια. Γράφει: «Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σήμερα στην Ουάσιγκτον κυριαρχεί ατμόσφαιρα εκλογών για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας, το Νοέμβριο, γι αυτό μπορεί πολύ πιθανά να έρθει στην επικαιρότητα ένα νέο νομοσχέδιο των Αρμενίων». Από την αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο πέρασε, εκείνο που φοβούνται οι Τούρκοι, μήπως...

... στην Ολομέλεια της Γερουσίας υπάρξει αναγνώριση, παρόλο που υπόκειται στην έγκριση του Μπάρκα Χουσεΐν Ομπάμα. Ο κίνδυνος που εμφανίζεται τελευταία, τονίζουν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές, «είναι ότι τώρα προστέθηκε και το εβραϊκό λόμπι στα λόμπι των Αρμενίων και των Ρωμιών».

Οι Τούρκοι επιχειρούν να εντοπίσουν Εβραίους που δεν ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις του εβραϊκού λόμπι. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής αποστολής πρεσβευτής Sinirlioğlu στο ιδιαίτερο αυτό θέμα τόνισε «Αυτό που υιοθετήσαμε είναι ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των εβραϊκών λόμπι γι' αυτό και εμείς είχαμε επαφές με ορισμένα πρόσωπα μέλη του λόμπι αυτού».

Έντονη κινητικότητα της τουρκικής πλευράς -για επαφές με το εβραϊκό λόμπι- θα παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των Η.Ε., που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή μήνα.
«Σάρισσα»