25 Αυγούστου 2010

Δεν πιστεύαμε ότι ο πρύτανης θα υιοθετήσει τη ‘βλακεία’...

Αναρτώντας προχθές την είδηση τοποθέτησης ανδριάντα του Αριστοτέλη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γράψαμε «Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος απεικονίζεται να κινείται προς τα εμπρός, κρατώντας στο αριστερό του χέρι έξι κυλίνδρους, ενώ στο δεξί χέρι κρατάει τον χιτώνα του». Αφαιρέσαμε μια ‘βλακεία’ από την παράγραφο, θεωρώντας ότι ήταν προσθήκη κάποιου αδαούς δημοσιογράφου. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι αναφέρεται σε επίσημη δήλωση του πρύτανη κ. Μάνθου. Τι είπε ο κ. Μάνθος και γιατί το αφαιρέσαμε εμείς, ως ‘βλακεία’: «Στηρίζεται (ο Αριστοτέλης) στο αριστερό σκέλος με το δεξί λυγισμένο, παρουσιάζοντας μια τάση κίνησης προς τα εμπρός ως ένδειξη συμβολισμού της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη...». Γιατί είναι βλακεία; Διότι η Περιπατητική Σχολή...

... δεν πήρε το όνομά της διότι ο Αριστοτέλης και οι μαθητές… ‘περπατούσαν’, αλλά διότι οι συζητήσεις γίνονταν στον ‘Περίπατο’, τον στεγασμένο χώρο που υπήρχε μπροστά από τα δημόσια κτίρια (όπως είναι όλη η οδός Αριστοτέλους, για τους Θεσσαλονικείς). Αυτό (και αυτό) δείχνει την έλλειψη παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Για την ιστορία, στην αποκάλυψη του ανδριάντα, που δεν τον κατασκεύασε το Πανεπιστήμιο, διότι ουδείς πρύτανης ενδιαφέρθηκε, αλλά ο χαλκιδικιώτικος σύλλογος ‘Ο Αριστοτέλης’, την κύρια ομιλία θα εκφωνήσει η καθηγήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Αριστοτέλης, ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος». Ελπίζουμε, να γνωρίζει η κα καθηγήτρια τι ήταν η Περιπατητική Σχολή, και να μη πραγματοποιήσει την ομιλία της… περπατώντας!
«Σάρισσα»