Η Περιφερειάρχης στη Θράκη κ. Θεοδώρα Κόκλα, στους τέσσερις μήνες της θητείας της, επικαλείται συνεχώς φορτωμένο πρόγραμμα αποφεύγοντας να συναντήσει τους Ρομά Θράκης και Διασποράς. Η καταγγελία, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Ρομά, Αχμέτ Μουφίτ, αναφέρει: «Θα θέλαμε ως Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά Θράκης και Διασποράς να κάνουμε γνωστό πως εδώ και 4 μήνες, έχουμε ζητήσει από την Περιφερειάρχη Θεοδώρα Κόκλα συνάντηση μαζί της, για να την ενημερώσουμε για την ομοσπονδία μας, αλλά και για τα θέματα που...
... αφορούν στους οικισμούς τέρμα Αδριανουπόλεως και Αναχώματος, έτσι ώστε να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο οικισμός μας, μα δυστυχώς έως τώρα δεν μας έχει δεχτεί, επικαλούμενη ότι το πρόγραμμα της είναι φορτωμένο. Είμαστε και εμείς ενεργοί Έλληνες πολίτες, αυτού εδώ του τόπου».
Η καταγγελία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αδιαφορία της πολιτείας (ή σκοπιμότητα;) στα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων Ρομά της Θράκης, τα οποία πολύ εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει η κ. Κόκλα, αν έκανε μία επίσκεψη στους παραπάνω οικισμούς, που δεν απέχουν ούτε 10 λεπτά από το γραφείο της. Άλλωστε η Περιφερειάρχης, δεν αρνείται τις επισκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα σε χωριά του νομού Ξάνθης ή στη Σαμοθράκη...».
Η καταγγελία επίσης έρχεται λίγες μέρες μετά το πανελλήνιο συνέδριο των Ρομ στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε αναφορά σε δέκα οικισμούς, οι περισσότεροι εξ αυτών στη Β. Ελλάδα (Κομοτηνή, Εύλαλο, Ν. Επιβάτες, Τύρναβο, Κατερίνη, Λαμία, Ασπρόπυργο, Σοφάδες, κ.α.), όπου εδώ και 15 χρόνια, είτε κωλυσιεργούν οι υποδομές, είτε έχουν «παγώσει» οι μετεγκαταστάσεις σε οργανωμένους καταυλισμούς, παρότι δόθηκαν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε και γη, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Τους προτιμούμε φαίνεται σε τσαντήρια ή γκέτο, εστίες εγκληματικότητας».
Λίγοι μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση της θητείας της κ. Κόκλα στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και είναι σίγουρο ότι η ομοσπονδία δεν περιμένει ως δια μαγείας να λύσει όλα της τα προβλήματα, αλλά έστω να τα ακούσει. Διατυπώνεται και μια απορία: Εάν οι Ρομά της Θράκης δήλωναν πως αισθάνονται Τούρκοι, μήπως τότε η κυρία Κόκλα θα τους συναντούσε για να τους ακούσει;
«Σάρισσα»