25 Αυγούστου 2010

«Η Ντόρα να αναλάβει την αναγέννηση της Κεντροδεξιάς»

Απαντήσεις σχετικά με το πού βρίσκεται το πολιτικό του μέλλον δίνει για πρώτη φορά ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, καλώντας την Ντόρα Μπακογιάννη να διαδραματίσει, όπως υποστηρίζει, τον ιστορικό της ρόλο για την αναγέννηση της Κεντροδεξιάς.

Επιπλέον, στην αποκαλυπτική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr, εξαπολύει επίθεση κατά του...

προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας ομολογία ήττας την επιλογή Κικίλια και ερμαφρόδιτη πολιτικά την υποψηφιότητα Γκιουλέκα. Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του με την επιλογή του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή να παραμένει σιωπηλός, υπογραμμίζει την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, με ευρεία αποδοχή και επικεφαλής τον Γ.Παπανδρέου, ενώ επισημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε η τρόικα θα έπρεπε να έχουμε εφεύρει την ελληνική εκδοχή της.

Πού βρίσκεται το πολιτικό μέλλον του Κ.Κιλτίδη; Στον Γ.Καρατζαφερη ή στην Ντ. Μπακογιάννη; Οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί σας φίλοι σίγουρα θα ήθελαν μία απάντηση.

Η επιδίωξή μου είναι να αναγεννηθεί η ευρεία Κεντροδεξιά. Στην πολιτική βρίσκεσαι για να προσφέρεις στην πατρίδα σου και για να προσφέρεις ουσιαστικά πρέπει να ανήκεις σε ένα μεγάλο κόμμα που έχει κυβερνητική προοπτική. Όχι με την ιδιοτέλεια του κυβερνητισμού, αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση την υλοποίηση των πολιτικών δεσμεύσεων σου. Η τελείωση της πολιτικής επέρχεται όταν βρίσκεσαι σε θέση να υλοποιήσεις αυτά που επαγγέλλεσαι. Τα μικρά κόμματα συνηθίζουν να είναι κόμματα διαμαρτυρίας και αντίδρασης, δεν καταθέτουν προτάσεις, ακόμα και όταν ζητηθεί να συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό. Θυμίζω ότι τη μοναδική φορά που μίλησα στο συνέδριο του κόμματος για την εκλογή προέδρου είπα ότι εγώ είμαι ένας γνωστός Δεξιός δεν ανήκω σε "ικούς", ντορικούς καραμανλικούς, σαμαρικούς. Και έκανα τον ένα και μοναδικό συμβιβασμό να ενταχθώ σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, για το οποίο και προφανώς στρογγυλοποίησα την πολιτική μου έκφραση, με στόχο την κυβερνητική προοπτική. Το μέλλον μου λοιπόν είναι δίπλα σε αυτό το πρόσωπο που μπορεί να αναγεννήσει τη μεγάλη Κεντροδεξιά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, και για το άμεσο μέλλον, ούτε ο Καρατζαφέρης ούτε η Μπακογιάννη φαίνεται να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Η Ντόρα μπορεί να είναι η συνθετική έκφανση της σύγχρονης κεντροδεξιάς, με αυτόνομο σχήμα. Εκ του υπάρχοντος πολιτικού δυναμικού είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, η πολιτική της μοίρα είναι να αναγεννήσει την Κεντροδεξιά. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα εκφράσει, αν δηλαδή θα παίξει τον ρόλο που εγώ την έχω κατατάξει ιστορικά να διαδραματίσει. Ή θα τολμήσει την αναγέννηση της ενιαίας, με ευρωπαϊκά πρότυπα, Κεντροδεξιάς ή θα απομειώσει την πολιτική της παρουσία. Για να το πω απλά, το πολιτικό μου μέλλον εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν η πολιτική πλατφόρμα της Ντόρας περιοριστεί στο Φιλελεύθερο Κέντρο, εγώ δεν θα μπορέσω να συμπορευτώ μαζί της ιδεολογικά και πολιτικά. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιστρέψω στις πήγες και στις ρίζες της πολιτικής μου διαδρομής, των οποίων ο εγγύτερος εκφραστής είναι ο ΛΑΟΣ.

Δεν θα είναι ευκολότερο για την κ. Μπακογιάννη να τοποθετηθεί στο Φιλελεύθερο Κέντρο, όπου θα μπορέσει να καταγράψει μία πιο διακριτή πολιτική παρουσία;

Αυτό που λέτε είναι σωστό, αλλά το στοίχημα θα ήταν μικρό. Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές συνιστώσες και παράμετροι την προκαλούν να αναλάβει την αναγέννηση της Κεντροδεξιάς.

Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι η στήριξή σας στην Ντόρα έγινε περισσότερο λόγω της φιλίας σας παρά για καθαρά πολιτικούς λογούς. Ιδεολογικά σας τοποθετούν πιο κοντά στον Σαμαρά.

Στην πολιτική συμπεριφέρεσαι ανάλογα με τα δεδομένα που έχεις μπροστά σου. Πχ είχα μπροστά μου Μπακογιάννη, Σαμαρά και Ψωμιάδη, δεν είχα κάποιον άλλο. Για την Ντόρα εξήγησα παραπάνω τους λόγους της στήριξής μου προς το πρόσωπό της. Ο Σαμαράς για μένα απορρίπτεται εξ ορισμού, εκ των πρακτικών του, μας χωρίζει χάος. Από τη στιγμή που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για μένα έσβησε, για λόγους αρχής. Είμαι ο πολιτικός που από το 1996 είχα πει τη βαρύτερη κουβέντα για τον Σαμαρά, ότι εύχομαι ο θεός να μην με απαξιώσει στην πολιτική όπως τον Σαμαρά και τον Συμπιλίδη. Επιπλέον, σε ιδεολογικό επίπεδο, δεν δέχτηκα ποτέ τον ψευδεπίγραφο πατριωτισμό και κοινωνισμό που εκφράζει ο Σαμαράς. Οι ιδέες και οι έννοιες πρέπει να είναι χρονικά επικαιροποιημένες στην κοινωνία που απευθύνονται και στον χρόνο που απευθύνονται, κάτι που δεν ισχύει με τη ρητορική του προέδρου της ΝΔ.

Ο Σαμαράς όμως έκανε δυναμικό come back...

Είναι γνωστό ότι έχω αρνηθεί από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που ακολουθήθηκε. Προσωπικά, απορρίπτω εξ αρχής τον πολιτικό Σαμαρά. Είμαι θιασώτης της συνθετικής πορείας που είχε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια με τον Καραμανλή. Μπορούσε να είναι συνεχιστής, αντίθετα ο Σαμαράς είναι φοβικός, περιχαρακώνει και συρρικνώνει την παράταξη.

Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητα Κικίλια;

Είναι η πλέον άστοχη και ανεπιτυχής που θα μπορούσε να υπάρξει για την Αττική. Η επιλέγεις μία αυτοδιοικητική οντότητα με δυναμική, όπως π.χ. ο Κακλαμάνης, ο Κατριβάνος ή μία δυνατή πολιτική παραταξιακή παρουσία. Η επιλογή Σαμαρά θυμίζει τυφλόμυγα που δεν βλέπει την πραγματικότητα. Είναι επιλογή και ομολογία ήττας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ας μιλήσουμε για τις εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, στο Κιλκίς.

Εγώ κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια και ως ανεξάρτητος πλέον, για την ευρεία Κεντροδεξιά παράταξη στο νόμο μου, που με τίμησε, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα νίκης και στους δήμους και στην αντιπεριφέρεια. Τοποθετήθηκα ξεκάθαρα πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Με συνεννόηση Μπαλάσκα- Σισμανίδη, ο πρώτος για δήμαρχος, ο δεύτερος για αντιπεριφερειάρχης. Στη μέση του δρόμου, όμως, λόγω μικροσκοπιμοτήτων, η Ρηγίλλης επιχειρεί αναστροφή ρόλων – με παρέμβαση Συμπιλίδη-Τσιτουρίδη. Δεν θέλουν τον Μπαλάσκα στη θέση του δήμαρχου, γιατί η εκλογή του θα είναι εφαλτήριο και για την εκλογή του ως βουλευτή, θέση που είναι η ισχυρότερη στο νόμο. Εγώ πάντως από την πλευρά μου συνέβαλα στην σύμπλευση Σισμανίδη-Μπαλάσκα, που είχαν γνωστή αντιπαλότητα.

Ποια η γνώμη σας για την υποψηφιότητα Γκιουλέκα; Υπάρχει περίπτωση να γίνει πολιτική αλλαγή στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Δεν πιστεύω στις ερμαφρόδιτες πολιτικές λύσεις. Δεν μπορείς να κατεβαίνεις, όντας βουλευτής της ΝΔ, λέγοντας ότι είσαι ανεξάρτητος και μάλιστα με συναλλαγές του τύπου που βλέπουμε με τη δημαρχιακή ομάδα του Παπαγεωργόπουλου. Αν είναι αυτοδιοικητική η παρουσία σου τους απορρίπτεις. Αν είναι πολιτική η παρουσία σου, που είναι στην περίπτωση Γκιουλέκα, δεν ασχολείσαι με τέτοια ζητήματα. Κακώς λοιπόν απαξιώνεται η ομάδα Παπαγεωργόπουλου. Κάθε ομάδα έχει κλιμακούμενη αξιοσύνη και από κει και ύστερα η δουλειά του καθενός είναι να επιλέξει με ποιους θα συμπορευτεί. Ανεξάρτητα της όποιας δικαστικής εμπλοκής, είναι δεδομένο ότι η θητεία Παπαγεωργόπουλου είχε μετρήσιμο έργο στο δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι πολιτικό λάθος η αποστασιοποίηση από τον Παπαγεωργόπουλο. Λάθος πολιτική σηματοδότηση. Η υποψηφιότητα Γκιουλέκα δεν έχει ούτε αυτοδιοικητικά ούτε παραταξιακά γνωρίσματα. Είναι ερμαφρόδιτα πράγματα αυτά και η φύση τα απορρίπτει. Αν καταφέρουν και συνεννοηθούν στην Κεντροαριστερά θα μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή, εκμεταλλευόμενοι τα τακτικά λάθη της ΝΔ.

Πώς κρίνεται τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα; Ασκείται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για πολύ σκληρά και αδιέξοδα μέτρα λιτότητας.

Και να μην υπήρχε η τρόικα θα έπρεπε να εφευρεθεί μία ελληνική τρόικα, που να έπαιρνε ακόμη περισσότερα μέτρα. Καταγγέλλω τον Παπανδρέου, διότι δεν γίνεται κοινωνός της ιστορικής στιγμής στην οποία βρέθηκε μπροστά. Δηλαδή να σχηματίσει μια κυβέρνηση έκτακτων αναγκών και να θέσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου ενώπιον των ευθυνών του. Θα έπρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, στην οποία θα προήδρευε ο ίδιος, κατά την κοινοβουλευτική επιταγή του λαού, και θα ζητούσε τότε στο τέλος του χρονικού ορίζοντα εκλογές.

Δεν νομίζω ότι η ΝΔ θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο.

Άλλο συμφέρει τον Σαμαρά, άλλο τους βουλευτές της ΝΔ. Πιστεύω ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα διαχώριζαν τη θέση τους. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στιγματίζονται άδικα οι μεν της ΝΔ, γιατί δεν κατανοούν τη χρησιμότητα και λαϊκίζουν, παρασυρόμενοι από τον Σαμαρά, και οι δε του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν δικαιούνται να φορτωθούν μόνοι τους αμαρτήματα 25 ετών. Για μένα είναι πανάκεια η κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης ευρείας αποδοχής, προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία στην κοινωνία. Διότι με την ανασφάλεια να κυριαρχεί δεν μπορείς να γυρίσεις το κλίμα στην οικονομία. Είναι ψυχολογικό το πρόβλημα, οι Έλληνες έχουν λεφτά, η αγορά μπορεί να αναζωπυρωθεί από τα ελληνικά κεφάλαια είτε με την έννοια του νοικοκυριού είτε με την έννοια της επιχειρηματικότητας.

Αφού λοιπόν συμφωνείτε με την αναγκαιότητα της ακολουθούμενης πολιτικής, γιατί καταψηφίσατε το μνημόνιο;

Ψήφισα κατά του μνημονίου, αλλά είναι γνωστό οτι εκχώρησα τη συνείδησή μου για δεύτερη φορά, την πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο για ένα νομοσχέδιο δασικής πολιτικής. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές και αιτιάσεις ότι έχω πρόθεση υποχρεωτικά να αποστασιοποιηθώ από την ΝΔ και να φύγω. Αλλά η συνείδησή μου έλεγε ότι έπρεπε να ψηφίσω υπέρ του μνημονίου. Τότε ήταν μονόδρομος ως αποδοχή όχι ως πολιτική.

Συμφωνείτε με τη σιωπή του Κώστα Καραμανλή;

Οι πολιτικοί εκ της θέσης τους πρέπει να επιχειρηματολογούν και να δίνουν εξηγήσεις στην κοινωνία. Δεν τους ταιριάζει η όποια σιωπή. Από την άλλη, βέβαια, κανείς δεν είναι σε θέση να υποδείξει σε έναν πρώην πρωθυπουργό το πότε θα πρέπει να μιλήσει. Σημειώνω, πάντως, πως, παρότι ποτέ δεν ήμουν στο περιβάλλον Καραμανλή, δεν έπαψα ποτέ να υπογραμμίζω, παρά τα όποια λάθη, το σημαντικό του έργο και την προσφορά στην πατρίδα, ιδίως στην εξωτερική πολιτική (άνοιγμα σε Ρωσία, το βέτο στο Βουκουρέστι).

Πώς νιώσατε όταν το ελληνικό κοινοβούλιο σας απάλλαξε από κάθε ευθύνη για την υπόθεση του Βατοπεδίου;

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα σύγκρουσης όπως το σημερινό, όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει για να αναδομηθεί, η διακομματική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου που με απαλλάσσει από κάθε ευθύνη δεν μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητο. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για αυτήν τη στήριξη.

Από voria.gr