3 Αυγούστου 2010

Καταστρέφουν στην Αλβανία ελληνικές αρχαιότητες

Οι αλβανικές αρχές αδυνατούν να κατανοήσουν και να σεβαστούν την πολιτιστική κληρονομιά των λαών του κράτους. Με τη στάση τους επιβεβαιώνουν το γεγονός της μη πραγματικής σχέσης τους με τα αρχαία μνημεία. Παρά τις δεκαετίες προπαγάνδας, δεν έχουν πείσει ούτε τους εαυτούς τους για την ιλλυρική (αλβανική) ταυτότητα...

... των αρχαιοτήτων της Βορείου Ηπείρου. Καθ’ όλο το διάστημα του 20ου αι. έως και σήμερα απαγορεύουν στους Έλληνες την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στον καλλιτεχνικό, ιστορικό και πολιτιστικό τους πλούτο. Παράλληλα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο ίδιος λαός υφίσταται την επιβολή και επιβουλή, ενός πολιτισμού ξένου προς αυτόν και την υφαρπαγή και άρνηση των πολιτιστικών του επιτευγμάτων.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), καταγράφεται ένα πρόσφατο περιστατικό, στον Βουθρωτό, που επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

«Πρόκες και μεταλλικές βέργες καρφώθηκαν στους τοίχους της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού, για να κρεμαστούν τα κουστούμια μιας θεατρικής παράστασης η οποία ανέβηκε στα μέσα Ιουλίου. Στα απλωμένα αντίσκηνα εντός των αρχαιοτήτων, οι ηθοποιοί τρέχουν, φωνάζουν και δοκιμάζουν τα κείμενα των διαλόγων τους. Τα φορτηγά με την "καλλιτεχνική πραμάτεια" έχουν φτάσει μέχρι την καρδιά της αρχαίας πόλης. Τα αντίσκηνα, τρία στον αριθμό, βίαζαν κυριολεκτικά το Βουθρωτό. Ένα εξ αυτών είχε στηθεί στα ρωμαϊκά λουτρά, εκεί οι ηθοποιοί ξεντύνονται, τρέχουν κλπ. χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα αν ποδοπατούν μωσαϊκό του πρώτου αιώνα μ.Χ. και συνολικά μια πόλη με ιστορία 2.500 ετών.»

Αυτά αποκάλυψε η Αλβανική εφημερίδα "Gazeta Shqiptare". Υπεύθυνη γι’ αυτήν την ιεροσυλία είναι μια θεατρική ομάδα από το εθνικό θέατρο της Ρουμανίας, αποτελούμενη από 24 ηθοποιούς. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι όμως είναι εκείνοι που παρέδωσαν αυτό το προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο και επέτρεψαν να γίνουν αυτά τα αίσχη. Ενδιαφέρον έχει η ευαισθησία των Αλβανών δημοσιογράφων στα πεπραγμένα του ρουμάνικου θιάσου, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία και όταν το Βουθρωτό γίνεται χώρος για καλλιστεία, πασαρέλα και παρόμοιες "πολιτιστικές" εκδηλώσεις.

Δεν περιμένουμε δυστυχώς κάποια επέμβαση της ελληνικής πολιτείας, τη στιγμή που αυτή αδιαφορεί για τους εντός Ελλάδας αρχαιολογικούς χώρους.
«Σάρισσα»