Κι εκεί που όλα δείχνουν σε αυτή την χώρα να πάνε από το κακό στο χειρότερο, ο ελληνικός κινηματογράφος - χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική κρατική υποστήριξη - αναγεννάται από τις στάχτες του και γράφει ιστορία στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις ελληνικές ταινίες δίνουν το ''παρών'' στη φετινή Μπιενάλε. Μιλάμε για ρεκόρ! Μετά τον θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου πέρυσι στις Κάννες με...
τον ''Κυνόδοντα'', το ελληνικό σινεμά φαίνεται να βρίσκει και πάλι την φόρμα του και να διεκδικεί το δικό του μερίδιο στα μεγάλα Φεστιβάλ.
Τι κι αν το Υπουργείο Πολιτισμού περί άλλων τυρβάζει; Τι κι αν ακόμα δεν έχει κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για τον κινημαγράφο; Τι κι αν οι Κινηματογραφιστές παραμένουν... στην Ομίχλη; Τι κι αν λεφτά δεν υπάρχουν, παρά μόνο για κάποια ''εμπορικά'', τηλεοπτικής αισθητικής και μόνο κατ' επίφαση κινηματογραφικά πονήματα; Οι Έλληνες δημιουργοί επιμένουν με μεράκι, προσωπικές θυσίες και αστείρευτο ταλέντο.
Από το 2004 έχει να πάει ελληνική ταινία στη Βενετία. Τότε ήταν το ''Delivery'' του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Φέτος είναι τέσσερις οι ελληνικές συμμετοχές...
Η συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου, Αθηνά Τσαγγάρη, με την ταινία της Attenberg πήρε το διαβατήριο για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ διεκδικώντας το Χρυσό Λιοντάρι από τα χέρια του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Κουέντιν Ταραντίνο.
Ο νεαρός Σύλλας Τζουμέρκας - από τους πλέον φερέλπιδες Έλληνες κινηματογραφιστές - δίνει το δικό του ''παρών'' στο παράλληλο πρόγραμμα ''Εβδομάδα της Κριτικής'' με την ταινία του ''΄Χώρα προέλευσης''.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Ζώης αναστατώνει το τμήμα των ''Οριζόντων'' με τη μικρού μήκους ''Casus Belli''.
Και ο παλιός γνώριμος Φίλιππος Τσίτος με την ήδη βραβευμένη ''Ακαδημία Πλάτωνος'' πάει Βενετία για μία τιμητική προβολή.
Το ελληνικό σινεμά φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει πτωχεύσει... Και θα διαφημίσει την χώρα μας σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης.
Μόνο που αν κάποιος από τους συμπατριώτες μας καταφέρει και γυρίσει πίσω με κάποιο βραβείο, να μην διανοηθεί κανένας από το Υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει εθνικά υπερήφανος, γιατί αυτό όντως θα είναι... Casus Belli!
Από nooz.gr