Νέες προκλήσεις των Τούρκων στη Θράκη
Οι Προξενάνθρωποι διοργανώνουν ακόμη μια ανθελληνική εκδήλωση στην περιοχή "Χίλια" της Ροδόπης. Σε δασική περιοχή έκτισαν παράνομα (αφού γκρέμισαν μια παλιά ποτίστρα) ένα κιόσκι και μια στήλη για κάποιον Τούρκο ήρωα (φωτογραφίες) και γιορτάζουν την κατάκτηση της Θράκης από τους Τούρκους! Πέρυσι, ο τότε Περιφερειάρχης κ. Δημ. Σταμάτης έδωσε εντολή…
... και το παράνομο κτίσμα κατεδαφίστηκε.
Οι προξενάνθρωποι θεώρησαν το γεγονός ως εθνική ήττα και στοιχημάτισαν ότι θα το ξαναχτίσουν και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο, ώστε να φανεί ποιος είναι "το αφεντικό" στην περιοχή. Εδώ και ένα μήνα έχουν ανοίξει μεγάλες τρύπες στο έδαφος, τις σκέπασαν με μεγάλες πέτρες και πριν από λίγες μέρες κρυφά ύψωσαν δύο σιδηροκολώνες τις οποίες τσιμέντωσαν και από αυτό φαίνεται ότι ετοιμάζουν κάτι μεγαλύτερο από το περυσινό. Στην περιοχή λέγεται ότι απολαμβάνουν της ανοχής της Περιφέρειας και του υπεύθυνου Δασάρχη! Φαίνεται ότι είναι αλήθεια, μετά την καταγγελία της γραμματείας του ΛΑΟΣ Ροδόπης – το θέμα θα πάει και στη Βουλή, όπως πληροφορούμαστε – σύμφωνα με την οποία ζητείται η παραίτηση της Περιφερειάρχη κ. Θ. Κόκλα «για απόφασή της να εγκρίνει 20.000 ευρώ για την ανακατασκευή βρύσης και για ξύλινα κιόσκια στην περιοχή "Χίλια (…) Χρησιμοποιεί με προσωπική της πρωτοβουλία τρόπους για να βοηθήσει οργανώσεις και ανθρώπους, οι οποίοι ανοιχτά πλέον δηλώνουν Τούρκοι και ότι η μειονότητα εδώ είναι τουρκική».
Οι Προξενάνθρωποι διοργανώνουν πολλά πανηγύρια, ειδικά δε αυτό στο "Χίλια" γίνεται σε υπόμνηση της …οθωμανικής κατάκτησης της Θράκης! Το έγραψε πρώτα η τουρκόφωνη εφημερίδα «Γκιουντέμ» (7.7.1999) και το επανέλαβε σαφέστερα στις 4.6.2002. Έγραφε τότε η θεωρούμενη "φωνή της Άγκυρας" στη Θράκη: «…πραγματικός σκοπός των πανηγυριών είναι ο εορτασμός της επετείου της κατάκτησης της Δυτικής Θράκης». Η εφημερίδα "Αντιφωνητής" της Κομοτηνής μας πληροφορεί ότι παλιότερα ο ίδιος εορτασμός γινόταν λίγο βορειότερα, στη θέση «Κοτζά Γιαϊλά», αφ’ ότου όμως αυτή βρέθηκε σε βουλγαρική επικράτεια (από το 1920), ο εορτασμός μεταφέρθηκε πέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στη σημερινή θέση "Χίλια".
«Σάρισσα»