Από megatv.com
Πέντε διαφορετικά πορίσματα, με μοναδικό σημείο συμφωνίας 6 συμπεράσματα σε συνοδευτικό κείμενο, παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής την Τρίτη, με την ολοκλήρωση των...
εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Η αυλαία έπεσε με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει παραπομπή μόνον "γαλάζιων" πρώην υπουργών και τη Νέα Δημοκρατία να ζητεί περαιτέρω διερεύνηση μόνο για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα:
Το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τους κυρίους Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ αναφέρεται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο στην ανάγκη να γίνει, ενδεχομένως, περαιτέρω έλεγχος και για τις αποφάσεις του Κώστα Κιλτίδη.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τα δικά του στελέχη, και για τους κυρίους Δρυ και Φωτιάδη αναφέρει τα εξής: "Η επιτροπή θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει ότι δυστυχώς οι αρχικές αποφάσεις Δρυ και Φωτιάδη άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες το ιδιοκτησιακό της λίμνης, που ουσιαστικά και τυπικά είχε κλείσει, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της ΝΔ".
Στο μεταξύ, ορισμένα μέλη της επιτροπής ζητούν να διερευνηθούν οι σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την τράπεζα Marfin, καθώς ερωτήματα έχουν διατυπωθεί για την αγορά από τη Μονή ακινήτου επί της οδού Κηφισίας από τη γνωστή και από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου οff shore εταιρεία Τorcaso, με γενναία και ασυνήθιστη για την τρέχουσα πρακτική χρηματοδότηση από τη Μarfin.
Επίσης, ερωτήματα έχει δημιουργήσει και το υπέρογκο δάνειο των 80 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την τράπεζα Marfin στη Μονή και χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ενώ ποσό 30 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ και πιστώθηκε στην off shore Rassadel.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα το κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ, απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη τα στελέχη της και προσθέτει ότι το μόνο που μπορεί να κριθεί πολιτικά είναι το εάν επέλεξε ορθά η προηγούμενη κυβέρνηση την πρακτική των ανταλλαγών.
Η ΝΔ ζητά να αγνοηθεί τελείως η κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν πολιτικές ή άλλες ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος όμως δεν υπήρξε υπουργός.
Ειδικά για τον κύριο Τσοχατζόπουλο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: "Υφίσταται ανεπαρκής διερεύνηση των θεμάτων που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες της εταιρείας Torcaso, μετά την άρνηση κλήσης των διαχειριστών της και του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στην επιτροπή".
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα που ξέσπασε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στον Κώστα Κιλτίδη και τον Αλέξανδρο Κοντό. Ο κ. Κιλτίδης ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την έκταση της Ουρανούπουλης.
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, λέει "ναι" στην επέκταση της έρευνας για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.
Ο ΛΑΟΣ ζητά να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες των κυρίων Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού, ενώ θεωρεί ότι υπήρχε κεντρικός συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου και επομένως ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για τον εντοπισμό του συντονιστή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά περαιτέρω διερεύνηση πολιτικών ευθυνών για τους κυρίους Δρυ, Φωτιάδη Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και Ρουσόπουλο και σημειώνει ότι "το υπόστρωμα για την ύπαρξη του σκανδάλου είναι η νοσηρή σχέση κράτους - εκκλησίας".
Με ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Βουλγαράκης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι είχε προαποφασίσει να τον στοχοποιήσει. "Η εξεταστική επιτροπή ήταν μια εντελώς τυπική τελετή επικύρωσης των όσων, ούτως ή άλλως, είχαν προαποφασισθεί στα κομματικά τους γραφεία, που υπακούει στη λογική του αξιώματος 'δώστε αίμα στην αρένα να ηρεμήσει ο λαός' ".
Ο κανονισμός αναφέρει ότι για τη σύσταση προανακριτικής απαιτείται αίτηση στην Ολομέλεια 30 βουλευτών και σχετική απόφαση του Σώματος με απόλυτη πλειοψηφία (151) μετά από μυστική ψηφοφορία