29 Φεβρουαρίου 2016

Από την Βουλγαρία οπλισμός στους μισθοφόρους της Συρίας

Σ. Αραβία, Βουλγαρία και Κατάρ σε ένα παιχνίδι λαθρεμπορίου όπλων

Το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) αποκαλύπτει πως τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και τα Η.Α.Ε. αγοράζουν οπλισμό και...


... πυρομαχικά από τη Βουλγαρία.

Μοναδικός προορισμός τόσο μεγάλων φορτίων δε μπορεί να είναι παρά μόνο εμπόλεμες ζώνες και δη η αποστολή υλικού σε ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από Σ. Αραβία και Η.Α.Ε. τόσο σε Συρία, όσο και σε Υεμένη.

Ωστόσο, στην ετήσια αναφορά εξαγωγών οπλισμού του 2014 για τις αμυντικές βιομηχανίες της Βουλγαρίας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΑΜ της χώρας, φαίνεται πως η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση όπλων και πυρομαχικών, προς αυτές τις χώρες, αξίας 85.000.000 €, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 είχε παραδοθεί στρατιωτικό υλικό αξίας 29.000.000€.

Δεδομένου ότι, τόσο τα Η.Α.Ε., όσο και η Σαουδική Αραβία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό δυτικής τεχνολογίας, είναι πολύ απίθανο αυτός ο εξοπλισμός να προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Τα έσοδα για την αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με το BIRN προμηθεύει οπλισμό τις φιλο-σαουδικές ομάδες Συρίας και Υεμένης, συντηρούν 110.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή και το επίσημο κράτος της Βουλγαρίας αδειάζει από τα τεράστια αποθέματα φορητού οπλισμού που διατηρούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης.

Φυσικά κερδισμένοι είναι και οι διάφοροι μεσάζοντες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εγκρίνουν την προμήθεια όπλων, μέσω ύποπτων ή και παράνομων δικτύων διακίνησης. Χαρακτηριστικά, ένα φορτίο αξίας 10.000.000 € δύναται να φτάσει σε τελική αξία τα 35.000.000 €, υπεραξία που οφείλεται στις μίζες που δίνονται σε κρατικούς λειτουργούς... και στη Βουλγαρία όσοι γνωρίζουν τα πράγματα επιβεβαιώνουν ότι οι κρατικοί λειτουργοί λαδώνονται περισσότερο και από δίχρονο κινητήρα.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, η παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία έπεσε σε δραματικά επίπεδα, με το 2006 να περιορίζεται σε μόλις 111.000.000 €. Ωστόσο, από το 2010 σημειώνεται σημαντική αύξηση και το 2014 έφτασαν τα 403.000.000 €. Δηλαδή η ανάπτυξη ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα με την αραβική άνοιξη!

Όπου υπάρχει όπλο υπάρχει και ο Θείος Σαμ
Οι ΗΠΑ, επίσης αγόρασαν οπλισμό αξίας 500 εκ. $ από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση της Συρίας. Η διακίνηση, σε αυτή την περίπτωση, δεν γίνεται απευθείας από την επίσημη κυβέρνηση, αλλά μέσω υπερεργολάβων-εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Purple Shovel LLC.

Η Purple Shovel είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στο Delaware των ΗΠΑ από τον Benjamin Worrell. Ίσως το όνομα του κυρίου να μην είναι τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι από το 1993 έως το 2001 εργαζόταν στην στρατιωτική αντικατασκοπεία των ΗΠΑ.
(με στοιχεία από geopolitics)