21 Μαρτίου 2019

Reuters: Η Citigroup πουλάει τόνους χρυσού της Βενεζουέλας, ένα ακόμη πλήγμα στον Μαδούρο

Στην πώληση αρκετών τόνων χρυσού που είχαν τεθεί ως εγγύηση από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας για ένα δάνειο ύψους 1,6 δισ. δολ. (και καθώς έληξε η προθεσμία για την επαναγορά τους) σχεδιάζει...


... η Citigroup, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους του δανείου, το Καράκας έπρεπε να αποπληρώσει 1,1 δισ. δολ. του δανείου στις 11 Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για το υπόλοιπο ποσό λήγει το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής επενδυτικής τράπεζας, Citibank, προκειμένου να καλύψει την πρώτη δόση του δανείου, σκοπεύει να πωλήσει τον χρυσό που κρατά ως εγγύηση, του οποίου η αξία εκτιμάται σε 1,358 δισ. δολ.

Παράλληλα, θα καταθέσει το υπόλοιπο ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό στη Νέα Υόρκη, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ότι η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη «χτύπημα» για την κυβέρνηση του Μαδούρο, εν μέσω μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει επιδεινωθεί ήδη από τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg αναφέρεται σε πηγές, οι οποίες δήλωσαν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Μαδούρο να αποσυρθούν τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκόψουν την πρόσβαση της βενεζουελανικής κυβέρνησης σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο που έχει αυτοαναγορευτεί προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ να μην επιστρέψει τον χρυσό αξίας 1,6 δισ. δολ. στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα ξέσπασε τον Ιανουάριο, αφ' ότου ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, την ώρα που η Ρωσία, η Κίνα και το Μεξικό επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων χωρών, τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο.