21 Μαρτίου 2019

Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει ελευθερία δράσης στην καταπολέμηση ιρανικών δυνάμεων στη Συρία

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει σειρά αεροπορικών επιδρομών στο έδαφος της Συρίας, καταστρέφοντας υποδομές της υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης ιρανικών δυνάμεων, με την Τεχεράνη να αρνείται ότι έχει στρατιωτική...


... παρουσία στη Συρία, πέρα από συμβούλους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να καταπολεμήσει φερόμενα οχυρά των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, σημειώνοντας ότι το Τελ Αβίβ απολαμβάνει τη «χωρίς περιορισμό ελευθερία δράσης» στην Αραβική Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια o πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι αυτή η ελευθερία δράσης είναι δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της φερόμενης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία θα είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

Η δήλωση του κ. Νετανιάχου έρχεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ εντός των επομένων ημερών, τη στιγμή που η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επερχόμενων συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι 400 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία, ενώ 200 από αυτούς θα εγκατασταθούν σε τοποθεσία κοντά στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τους στρατιωτικούς στόχους του Ιράν. Μία από τις πρόσφατες επιδρομές οδήγησε στην καταστροφή πολλών κτιρίων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Η Δαμασκός και η Τεχεράνη καταδίκασαν τις αεροπορικές επιδρομές, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα. Το Ιράν αρνείται ότι έχει στρατιωτική παρουσία στην Αραβική Δημοκρατία, πέρα από συμβούλους που μεταβαίνουν στη Συρία κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων.