21 Μαρτίου 2019

Στο Σαράγεβο η ισόβια κάθειρξη του Κάραζιτς χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα

Το Εφετείο στη Χάγη καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον πρώτο πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Ράντοβαν Κάραζιτς για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις...


... των νόμων και θεσμών του πολέμου.

Η ετυμηγορία, την οποία παρακολούθησαν με εξαιρετική προσοχή όλες οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και δάκρυα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική και αναμενόμενη ποινή, όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα ‘Politika’.

Ο διοικητής εν καιρώ πολέμου της Σρεμπρένιτσα,Νάσερ Όριτς, ο οποίος καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών στην περιοχή, δήλωσε στο βοσνιακό ‘Αβαζ’ ότι ο Κάραζιτς άξιζε αυτήν την ποινή και όπως είπε «να σαπίσει στη φυλακή».

Για τους Βόσνιους, ο Κάραζιτς ήταν ‘αιμοδιψής’ και ένας από τους κύριους ιδεολόγους, λένε, της Μεγάλης Σερβίας, καταδικάστηκε για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Το SBB, κόμμα του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, ανακοίνωσε ότι «το τέρας άξιζε τη θανατική ποινή».

Σε πολλές περιοχές και πόλεις της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργανώθηκαν κοινές παρακολουθήσεις από την τηλεόραση με άμεση σύνδεση στη Χάγη για την παρακολούθηση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου.
[Πηγές: Αβαζ, Politika, βαλκανικό περισκόπιο]