21 Μαρτίου 2019

Πώς η Αλβανία «άλωσε» την Ευρώπη με κοκαΐνη και μαριχουάνα

Από την Αλβανία στην Ευρώπη συνεχίζουν να μεταφέρονται σχεδόν ανεμπόδιστα τα φορτία ναρκωτικών.

Ένας λόγος είναι, ότι η αλβανική μαφία έχει αποκτήσει ισχυρή διείσδυση στην ίδια την Ευρώπη. Ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψε...


... περισσότερα για την κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών στην Αλβανία. «Η αλβανική μαφία είναι πολύ ενεργή σε όλη την Ευρώπη ενώ, η διαφθορά είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη στην Αλβανία», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Η Αλβανία δέχεται βοήθεια από τις ιταλικές Αρχές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ωστόσο, όπως ανέφερε το ZDF, πολλές φορές οι έλεγχοι των ταχύπλοων που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι ανεπιτυχείς. «Τα ναρκωτικά και η κάνναβη διακινούνται από την Αλβανία προς την Ευρώπη. Η Αλβανία, παρόλο που είναι η πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη, σε αυτήν βρίσκεις τα πιο ακριβά αυτοκίνητα», αναφέρεται επιπλέον στο ρεπορτάζ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία θεωρείται η «Κολομβία της Ευρώπης» και τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν διασυνδέσεις με την πολιτική.

«Κολομβία της Ευρώπης»
Οι αλβανικές συμμορίες θεωρούνται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως στη μεταφορά ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, έχει γράψει ο βρετανικός Independent. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών, έχουν περιγράψει την Αλβανία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και σημαντικό προμηθευτική ηρωίνης και κοκαΐνης.

Μόνο από τη μαριχουάνα εισρέουν στη μικρή βαλκανική χώρα 4 δισ. δολάρια ετησίως, δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας. Οι διακινητές ναρκωτικών που περνάνε τα ναρκωτικά από την Αλβανία στην Ιταλία, με πλεούμενα μέσω Αδριατικής, είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στις Αρχές που θα τους προσεγγίσουν.

«Βασιλιάδες» της κοκαΐνης
Ο βρετανικός Guardian είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός.  Σε άρθρο του εξήγησε πώς η αλβανική μαφία πήρε τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.  «Είναι έμπειροι, έξυπνοι – και πάντα παραδίδουν» το εμπόρευμα, γράφει ο Guradian.

Η αλβανική μαφία, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, βρίσκεται στην κορυφή του τζίρου 5 δισ. λιρών από ναρκωτικά στη Βρετανία. Οι Αλβανοί μαφιόζοι στο Λονδίνο δεν διστάζουν να αναρτούν στο Facebook φωτογραφίες τους με Φεράρι και χρυσά Ρόλεξ. Οι Αλβανοί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έγιναν ισχυροί στη Βρετανία διότι κατάργησαν τους μεσάζοντες της κόκας.

Πριν τους Αλβανούς, λέει η εφημερίδα, άλλοι εισήγαγαν τη κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική και άλλοι τη διακινούσαν. Οι Αλβανοί πήγαν απευθείας στους Κολομβιανούς, πήραν το εμπόρευμα και το πούλησαν στους χρήστες.

Αγόραζαν την κοκαΐνη από τους Κολομβιανούς από 4.000 έως 5.500 λίρες το κιλό, την ίδια ώρα που οι ανταγωνιστές τους αγόραζαν το κιλό από τους μεσάζοντες 22.500 λίρες. Αποτέλεσμα; Οι Αλβανοί έριξαν την τιμή της κοκαΐνης αυξάνοντας και την καθαρότητά της. Έτσι πήραν όλη την αγορά και κυριάρχησαν.

Υπουργοί με πλαστά διδακτορικά
Παράλληλα ένα νέο σκάνδαλο έχει «σκάσει» στην Αλβανία.  Υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα κατηγορούνται για πλαστά διδακτορικά. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σέκουλι» έγραψε ότι, στην αλβανική πολιτική, αριστεροί και δεξιοί έχουν κατηγορηθεί για πλαστογράφηση των επιστημονικών εργασιών τους.

Όσον αφορά ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Ράμα, γράφει η εφημερίδα, εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί ότι ο αρχηγός της Κ.Ο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ταουλάντ Μπάλλα έχει πλαστογραφήσει ή, ίσως έχει αγοράσει μέσω παράνομης ιστοσελίδας τη διατριβή του από τη Ρουμανία.

Επίσης, η υπουργός Υγείας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου πήγε πιο μακριά με την πλαστογράφηση της διατριβής της, σχολιάζει η εφημερίδα, φθάνοντας στη Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Αλβανοί πολιτικοί έχουν πλαστογραφήσει τις διατριβές τους. Ξεκινώντας από ξένους διπλωμάτες της Νοτίου Αφρικής και φθάνοντας μέχρι και την Αλβανία, μεταξύ τους.