25 Μαρτίου 2019

Υπεγράφη η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν...


... επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με το διάταγμα αυτό, επισημοποιείται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, της 21ης Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών και προσάρτησε επίσημα την περιοχή το 1981, χωρίς βέβαια την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί τα Υψίπεδα ως κατεχόμενη περιοχή και τον εποικισμό του Ισραήλ ως παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.  Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή απαντάει «με σθένος» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα, που προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων στο βόρειο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα (…), το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από Ρωσία - Συρία
Στον απόηχο της υπογραφής του διατάγματος, η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή.  «Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.