21 Μαρτίου 2019

Με «εκπτώσεις» στα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες πάει ο Κατρούγκαλος στην Τουρκία

"Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα"

Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί σταθερά συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας, ενώ ενόψει...


... και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου εντείνει την επιθετική ρητορική του εναντίον του Ελληνισμού, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Κοτζιάς λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις περί «μοναχοφάηδων», περί Ελλήνων στο Καστελόριζο και περί της «προοπτικής ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη…».

Αντιστοίχως, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, έδωσε μία συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είπε. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Αν οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας υποστήριξαν ότι χάθηκε το νόημα των δηλώσεων Κατρούγκαλου στη μετάφραση και ότι ο υπουργός δεν εννοούσε την συμμετοχή της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον εκπτώσεις όσον αφορά τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της ανήκουν.

Παρακινούμενη από το φοβικό σύνδρομο μοιάζει διατεθειμένη να συζητήσει κάποιου είδους συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα.