14 Φεβρουαρίου 2019

Πού στηρίζουν την απείθειά τους στις ΗΠΑ οι Κοσοβάροι;

Ο Χαραντινάι δεν θα μείνει αδρανής, έχοντας μαζί του αμετανόητους UCKάδες

Είναι αλήθεια, πως ψάχνουμε βαθιά να βρούμε το κίνητρο δράσης κάποιου, ενώ μπορεί να βρίσκεται στην επιφάνεια και είναι μπροστά μας...


... ολοφάνερο. Όμως, τίποτε δεν αποκλείει να υπάρχουν σκοτεινές διαδρομές που οδηγούν κάποιον σε συγκεκριμένη απόφαση.

Αφορμή γι’ αυτήν την εισαγωγή, είναι η απάντηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στο αίτημα-απειλή των ΗΠΑ να άρει το Κοσσυφοπέδιο τους δασμούς κατά 100% στα σερβικά προϊόντα, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος με την Σερβία. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σ’ αυτόν τον διάλογο, επειδή η εξομάλυνση των σχέσεων με την Σερβία, ελπίζουν ότι θα την οδηγήσει στην Ευρώπη, μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.

Στο απειλητικό αίτημα των ΗΠΑ, ότι αν δεν υπακούσει το Κοσσυφοπέδιο, η σχέση του με τις ΗΠΑ θα κλυδωνιστεί, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, απάντησε: «Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με τη Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ’ εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα».

Ο Ραμούς Χαραντινάι επανέλαβε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν, όταν θα λάβει εγγυήσεις ότι η οριστική συμφωνία με τη Σερβία θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ζητά δηλαδή, η Σερβία, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, να προβεί σε αναγνώριση της βίαιης απόσχισης της περιοχής της και δημιουργίας πλάσματος κράτους. Μάλιστα δε, ο Χαραντινάι, δεν δέχεται ούτε ανταλλαγή εδαφών. Απεναντίας, διακηρύσσει πως όχι μόνον ο σερβικός τομέας του Κοσσυφοπεδίου δεν θα παραχωρηθεί στην Σερβία, αλλά πρέπει η σερβική περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο να ενσωματωθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι σαφής επομένως η απόφαση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου να τεντώσει το σκοινί στα άκρα του, θέτοντας απέναντί του όχι μόνον τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και μέρος του λαού των Κοσοβάρων, λόγω του ότι ο πρόεδρος της χώρας, Χασίμ Θάτσι, είναι απολύτως ταυτισμένος με τις αμερικανικές προτάσεις. Ο Χαραντινάι, οδηγεί σε διχασμό τον λαό του.

Το ερώτημα είναι, αν η στάση του Χαραντινάι προέρχεται από βαθύ πατριωτικό αίσθημα υπηρέτησης του λαού, ή είναι απλώς θρασύτατη μαγκιά, στην οποία άλλωστε είναι συνηθισμένος ο Χαραντινάι, ένας εκ των ηγετών του UCK, ο οποίος ως Αλβανός αθωώθηκε φυσικά από το Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο εύρισκε ενόχους μόνον στην πλευρά των Σέρβων.

Γυρίζω πίσω 2.500 χρόνια, στα γραπτά του Αριστοτέλους, και στον πίνακα αρετών που ενυπάρχει στα "Ηθικά Νικομάχεια", όπου καθορίζει ποιος είναι ο ήρωας, που στην περίπτωσή μας ο Χαραντινάι θεωρεί ως τέτοιο τον εαυτό του, επειδή αντιπαρατίθεται στην παγκόσμια δύναμη.

Γράφει ο Αριστοτέλης: Αυτός που επιτίθεται σε έναν πολύ ισχυρότερό του, με καμιά πιθανότητα επικράτησης, είναι "θρασύς". Αυτός που διστάζει να αντιπαρατεθεί σε έναν καταφανώς πιο αδύναμο, είναι "δειλός". "Ήρωας" είναι αυτός που στέκεται απέναντι σε ισοδύναμο αντίπαλο, με υπαρκτές τις πιθανότητες επιτυχίες.

Είναι γεγονός, όμως, ότι στην πράξη ο ήρωας είναι θερμοκέφαλος, και όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης για τους Κρητικούς «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη». Πρόκειται όμως για ακραίες και μεμονωμένες καταστάσεις, επειδή αλίμονο σε έναν λαό, όταν δεν συμβαδίζει η φρόνηση με το συναίσθημα.

Είναι δεδομένο, ότι αν ο Χαραντινάι δεν έχει πίσω του το βαθύ κράτος στις ΗΠΑ που αντιστρατεύεται τον πρόεδρο Τραμπ, και χρησιμοποιεί τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό ως εργαλείο, η Δύση δεν θα ανεχτεί την "απείθειά" του. Ούτε όμως κι αυτός θα μείνει αδρανής, έχοντας μαζί του αμετανόητους UCKάδες, που έχουν πάρει διαζύγιο από την λογική. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ελπίζοντας ότι θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βίαιες.
Ο Μακεδών