14 Νοεμβρίου 2018

Κατηγορηματικός ο Σεμπάστιαν Κουρτς για την υπόθεση ρωσικής κατασκοπείας

Των χειρισμών της κυβέρνησής του στην υπόθεση υπόπτου για κατασκοπεία απόστρατου Αυστριακού αξιωματικού, υπεραμύνθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βιέννη...


... ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας την κριτική για πολύ ανοικτή από μέρους του δημοσιοποίηση της υπόθεσης και επισημαίνοντας πως υπάρχουν "πολύ σαφείς ενδείξεις" ότι ο απόστρατος κατασκόπευε για την Ρωσία.

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί τίποτε ακόμη για τον πιθανολογούμενο κατάσκοπο στην Αυστρία, ωστόσο υπήρξε ενημέρωση της κοινής γνώμης, της Ρωσίας και των εταίρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις ενδείξεις, τόνισε ο καγκελάριος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, στη βάση των πληροφοριών που διαθέτει, πιστεύει σε μία καταδίκη, ενώ σημείωσε πως με τη Ρωσία διατηρούνται καλές επαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε αυτό, "ωστόσο όταν υπάρχει υποψία για κατασκοπεία, σαφώς και θα ασκήσουμε κριτική".

Πρόσθεσε ότι τώρα εξετάζεται εάν πρόκειται για μεμονωμένο δράστη ή για ένα δίκτυο, κάτι για το οποίο, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος παρατήρησε πως με την υπόθεση αυτή δεν βελτιώνεται η σχέση της ΕΕ με την Ρωσία ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αυστρία θα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, τόνισε πως υπήρξε σαφής αντίδραση απέναντι στην ρωσική πλευρά και ενημερώθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά δεν θα υπάρξουν αυστριακές μονομερείς ενέργειες.

Τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, που φέρεται να πραγματοποιούσε επί πολλά χρόνια απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του αυστριακού στρατού, είχε παρουσιάσει, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή στην Βιέννη, ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος μαζί με τον υπουργό 'Αμυνας Μάριο Κούνατσεκ, του συγκυβερνώντος με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Χθες, το αρμόδιο για την υπόθεση Περιφερειακό Δικαστήριο του Σάλτσμπουργκ απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για προφυλάκιση του κατηγορούμενου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, από το 1992 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, Αυστριακού απόστρατου αξιωματικού, ο οποίος κρατείτο από το περασμένο Σάββατο και ο οποίος, κατόπιν αυτού, αφέθηκε χθες ελεύθερος, ενώ ο εισαγγελέας κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Έπειτα από την ακρόαση του 70χρονου κατηγορούμενου, η δικαστής αποφάσισε χθες το απόγευμα την απόρριψη της προφυλάκισης του, θεωρώντας, όπως ανακοινώθηκε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του στο εξωτερικό, όπως διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος γνώριζε ήδη εδώ και δύο μήνες για τις διεξαγόμενες έρευνες εναντίον του.

Ωστόσο το δικαστήριο όρισε ως υποχρέωση του κατηγορουμένου, να καταθέσει το διαβατήριό του και να εμφανίζεται καθημερινά στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε προχθεσινή συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα πρέπει να γίνεται "υπερδραματικοποίηση" της υπόθεσης.