12 Νοεμβρίου 2018

Η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για την επανεμφάνιση «εθνικών διαφορών»

Την ανησυχία της για την πιθανή επανεμφάνιση εθνικών διαφορών και το γεγονός ότι η διεθνής συνεργασία αμφισβητείται εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο διεθνές «Φόρουμ για την Ειρήνη» στο Παρίσι.

«Μια ανησυχία που...


... έχω (είναι) ότι άλλη μία φορά η εθνική διαμάχη μπορεί να κερδίσει έδαφος, ότι τα βήματα που λαμβάνονται και οι αμοιβαίες εξαρτήσεις, οι σχέσεις και οι παραδοσιακοί δεσμοί συμμαχιών αγνοούνται επειδή βλέπουμε τελικά ότι η διεθνής συνεργασία, η ειρηνική εξισορρόπηση των συμφερόντων, η ειρηνική εξισορρόπηση των συμφερόντων και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται ξανά σε αμφισβήτηση. Βλέπουμε μία ετοιμότητα να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας, εάν απαιτείται, με βία», δήλωσε η Μέρκελ.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με πολλούς ηγέτες από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν την εκδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η έλλειψη προθυμίας και η έλλειψη ικανότητας να μπούμε σε διάλογο: αυτό ακριβώς ήταν που η δυσπιστία και η λογική του πολέμου καλλιέργησαν. Αυτός ο πόλεμος (ο Α' Παγκόσμιος) με τη δίχως λογική αιματοχυσία δείχνει πού μπορούν να οδηγήσουν η εθνική έπαρση και η στρατιωτική αλαζονεία. Μας κάνει να γνωρίζουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες που μπορούν να έχουν η έλλειψη επικοινωνίας και η απροθυμία συμβιβασμού στην πολιτική και τη διπλωματία», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την επίλυση των μακροχρόνιων συγκρούσεων σε Συρία και Υεμένη, που προκάλεσαν ανθρωπιστικές κρίσεις και στις δύο χώρες. «Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ήσυχα τις ένοπλες συγκρούσεις και τους πολέμους, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκονται στην Ευρώπη», είπε ο καγκελάριος.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία «προσβλέπει σε μεγάλο βαθμό» για να υπηρετήσει για δύο χρόνια ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.