12 Νοεμβρίου 2018

Τα παρατράγουδα της άσκησης του ΝΑΤΟ

Από τη δημόσια αφόδευση, στις χειροπέδες σε αυτιστικό

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 30 χρόνια, το Trident Juncture 2018, ολοκληρώθηκε στις 7 Νοεμβρίου.

Στην άσκηση συμμετείχαν...


... 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες. Όμως εκτός από τα στρατιωτικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει, η συμπεριφορά των στρατιωτών αφήνει μια σκιά, αφού τα περιστατικά στα οποία έγιναν πρωταγωνιστές για αρνητικούς λόγους δεν ήταν λίγα.

Δίψα για… μπύρα
Λίγο πριν την εκκίνηση της άσκησης, οι Αμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν στην Ισλανδία όπου, χωρίς να χάσουν χρόνο έσπευσαν στα τοπικά μπαρ. Όμως η δίψα τους ήταν τόσο μεγάλη που τελικά κατάφεραν να καταναλώσουν όλη την ποσότητα μπύρας που βρισκόταν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο.

Μια σειρά μπαρ στο κέντρο της πόλης έμειναν χωρίς καθόλου μπύρα και αναγκάστηκαν να κάνουν έκτακτες παραγγελίες από τις τοπικές ζυθοποιίες, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες πήγαιναν από μπαρ σε μπαρ σε αναζήτηση του αγαπημένου τους ποτού, σύμφωνα με το Iceland Magazine.

«Δώρο» τα νατοϊκά περιττώματα
Συνολικά 442 περιπτώσεις παραπόνων καταγράφηκαν σε περιοχή της Νορβηγίας όπου διεξήχθη άσκηση του ΝΑΤΟ, αφού οι στρατιώτες, εκτός από το ότι κατέστρεψαν με τα στρατιωτικά οχήματα μεγάλες εκτάσεις, άφησαν πίσω τους μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων.

Μάλιστα οι στρατιώτες, σύμφωνα με το NRK αφόδευσαν σε δημόσιους χώρους πως κοντά σε νηπιαγωγεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Χειροπέδες σε αυτιστικό άνδρα που έκανε περίπατο  Λίγο πριν το τέλος της άσκησης οι στρατιώτες χτύπησαν και έβαλαν χειροπέδες σε έναν αυτιστικό άνδρα καθώς εκείνος έκανε την καθιερωμένη του βόλτα κοντά σε ένα παλιό κτήριο που χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία των στρατιωτών.

Οι στρατιώτες του ζήτησαν να σταματήσει και όταν εκείνος δεν υπάκουσε, τον συνέλαβαν, με την οικογένεια του 46χρονου να υποστηρίζει ότι ο άνδρας υπέστη ψυχολογικό τραύμα από το περιστατικό.

«Τρακάρισμα» στη θάλασσα
Η σειρά των νατοϊκών ατυχιών έκλεισε καθώς η νορβηγική φρεγάτα Helge Ingstad επέστρεφε στη βάση της μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της στην άσκηση.  Η φρεγάτα συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο Sola TS με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια πολύωρη επιχείρηση για να σταματήσει η μόλυνση της περιοχής και να μη βυθιστεί το πολεμικό πλοίο.