12 Νοεμβρίου 2018

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 5-11 Νοεμβρίου 2018

5.11.2018: Οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία σκέφτονται να υποβάλουν υποψηφιότητα μαζί για διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2030.  Αυτό ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός...


... Μπόικο Μπορίσοφ στη Βάρνα, όπου στις 2 Νοεμβρίου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής των τεσσάρων βαλκανικών χωρών. Εκ μέρος των Σκοπίων εκφράστηκε απορία για το ότι η χώρα δεν συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το στάδιο στα Σκόπια είναι ένα από τα πιο μοντέρνα στην περιοχή και ήδη υποδέχθηκε τον αγώνα για το Σούπερ Κύπελλο της Ευρώπης το 2017.

10.11. 2018: Στα Σκόπια, στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία των 80 ετών από το θάνατο του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

ΑΛΒΑΝΙΑ
5.11.2018: «Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους σε δήλωσή της στα αλβανικά ΜΜΕ καταδίκασε και πάλι τη δολοφονία του Έλληνα εξτρεμιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα, απειλώντας τις αλβανικές Αρχές», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ακούσει την ιστορία και την καταδίκασαν και ότι αυτή η δολοφονία θα ανοίξει προβλήματα για την Αλβανία στην πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνεται.

5.11.2018: Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Οθωμανικών Σπουδών που έγινε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων με τη συνεργασία του Ινστιτούτου τουρκικής ιστορίας, αντικείμενο ήταν η Οθωμανική ...ειρήνη. Ειπώθηκε ότι «το μοντέλο του Οθωμανισμού είναι στοιχείο της ειρήνης», ότι «στα 100 χρόνια που πέρασαν από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις πρώην περιφέρειες της ακολούθησαν πόλεμοι και συνεχείς εντάσεις», και ότι «η οθωμανική εμπειρία έδειξε πως η ειρήνη μπορεί να κυριαρχήσει σε αυτήν την περιοχή».

6.11.2018: Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, για την σορό του Κατσίφα. Ο Μέτα επικοινώνησε με τον βουλευτή της ομογένειας και από την ώρα εκείνη οι εξελίξεις τρέχουν. Στην Εισαγγελία στα Τίρανα έγινε η συνάντηση συμβούλων του Προέδρου με την Γενική Εισαγγελέα, Άρτα Μάρκου. Η Εισαγγελία υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν και την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και θα παραδώσει την σορό.

7.11.2018: Η Αστυνομία εκπόνησε σχέδιο για την αποφυγή περιστατικών κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα γίνει η τελετή του ενταφιασμού του Έλληνα Κωνσταντίνου Κατσίφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες λεωφορεία  θα φθάσουν στο συνοριακό σταθμό  της Κακαβιάς. Για το λόγο αυτό η αλβανική πλευρά ενέτεινε την επικοινωνία με την ελληνική Αστυνομία για να μη επιτρέψει την είσοδο σε ανθρώπους με ποινικά αδικήματα ή εξτρεμιστές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στη Δρόπολη. Έγινε γνωστό ότι τόσο στην Κακαβιά όσο και στη Δρόπολη θα υπάρχουν υπάλληλοι της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH), οι αλβανικές Αρχές φοβούνται επεισόδια και προκλήσεις.

8.11.2018: Δώδεκα μέρες μετά τη δολοφονία του που έγινε ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου ο 35χρονος ομογενής αναπαύτηκε στη γη των Βουλιαράτων: Στο χωριό που γεννήθηκε, ανδρώθηκε, έφυγε και επέστρεψε για να ποτίσει τελικά με το αίμα του. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν από όλα τα χωριά της Βόρειας Ηπείρου και από πολλές περιοχές της Ελλάδας για το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Βρέθηκαν εκεί, κρατώντας ελληνικές σημαίες, συμμετέχοντας στον θρήνο και το πένθος της οικογένειας.

8.11.2018: Προσήχθησαν 12 άτομα  και αφέθησαν ελεύθεροι στις 3 τα ξημερώματα, μετά από 7 ώρες, στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Για τις προσαγωγές έχει ενημερωθεί από την Αλβανική Αστυνομία το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ηπειρο.

9.11.2018: Ο γνωστός για τις ανθελληνικές απόψεις του, Αλβανός δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα, σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι ελληνικοί κύκλοι ψάχνουν για τα ονόματα της ομάδας των ειδικών δυνάμεων - RENEA, που συμμετείχαν στη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. «Εάν αυτά παραχωρηθούν από την εισαγγελία, γιατί από εκεί μπορούν να τα ζητήσουν τα ονόματα αυτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, θα ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος. Θα εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο η ζωή τους. Το είπα στην Αστυνομία, έλαβα πληροφορίες από ασφαλείς πηγές», είπε ο Χότζα.

9.11.2018: Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των Αλβανοτσάμηδων - PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, είπε ότι προχθές έπαψε να υφίσταται το αλβανικό κράτος στην επικράτεια της Αλβανίας και ζήτησε επειγόντως τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.  «Το έχουμε πει εδώ και χρόνια, το νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών, που ήταν εισβολείς στην Αλβανία, θα γίνει το ιστορικό τους νεκροταφείο και θα καταστεί τόπος προσκυνήματος και συμβάντων σημείου εκκίνησης για εδαφικές διεκδικήσεις της Βορείου Ηπείρου».

10.11.2018: Μέτωπο με την Ευρώπη ανοίγει η Αλβανική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητη την Κύπρια Ευρωβουλευτή, Ελένη Θεοχάρους, η οποία βρέθηκε στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα αλλά και στο πλευρό της οικογένειάς του. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις Ευρώπης - Αλβανίας αφού η Κύπρια Ευρωβουλευτής παρακολουθεί την πορεία της γειτονικής χώρας δεκαετίες τώρα, ως αρμόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΒΟΣΝΙΑ
5.10.2018: Με το πλησίασμα του χειμώνα οι Αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης βιάζονται να αποτρέψουν την ανθρωπιστική κρίση για χιλιάδες μετανάστες που κοιμούνται χωρίς κατάλληλη στέγη με τις όλο και πιο χαμηλές θερμοκρασίες.  Η φτωχή βαλκανική χώρα μετατράπηκε σε στάση στον νέο δρόμο προς την ΕΕ για τους μετανάστες, όμως, ενώ έχει βουλιάξει στα δικά της οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, δεν είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και ανοίγει αργά κέντρα υποδοχής. Αυτό αφήνει χιλιάδες ανθρώπους σε ασταθείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε "ανθρωπιστική τραγωδία", όταν πέσει το πρώτο χιόνι, προειδοποίησε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
6.11.2018: Συνελήφθησαν προσωρινά περίπου 25 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι φέρονται να έδιναν για χρόνια παράνομα βουλγαρικά πιστοποιητικά καταγωγής σε πολίτες από την πΓΔΜ, τη Μολδαβία και την Ουκρανία με αντάλλαγμα χιλιάδες ευρώ. Όποιος έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο πιστοποιητικό μπορεί βάσει νόμου να πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Υπεύθυνη για τη χορήγηση των πιστοποιητικών είναι η Υπηρεσία για Βούλγαρους του Εξωτερικού (SABA), ο επικεφαλής της οποίας Πέταρ Χαραλαμπίεφ, συνελήφθη τη Δευτέρα. Ο Χαραλαμπίεφ φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος.

9.11.2018: Οι Σκοπιανοί ως απόγονοι, κυρίως, των σλαβικών φυλών που κατοικούσαν και κατοικούν στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και πέραν αυτής, γράφουν ότι οι δύο ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη ήταν Σλάβοι όπως και αυτοί, ενώ οι Βούλγαροι τους αναγνωρίζουν ως Βουλγάρους γιατί τότε κυριαρχούσαν οι Βούλγαροι σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα Σκοπίων - Βουλγαρίας, έχει καταλήξει στο εξής σκεπτικό, προκειμένου να υπάρχει σύμπνοια: Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι διαφωτιστές των Σλάβων, έζησαν την εποχή του Βυζαντίου και δεν μπορούν να εθνικοποιηθούν. Θα ήταν πιο σωστό (σύμφωνα με την επιτροπή) να χαρακτηριστούν ως "ιεραπόστολοι του Βυζαντίου" και αυτή φαίνεται να είναι μια πιθανή λύση στη διαφορά της καταγωγής τους.

9.11.2018: Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ δήλωσε: "Μοιραζόμαστε με την σερβική πλευρά το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Τουρκικού Αγωγού και θα παράσχουμε κάθε στήριξη ώστε ο δεύτερος αγωγός φυσικού μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας να πάει στην Ουγγαρία και ακολούθως στην Αυστρία, κάτι που είναι μια από τις προβλεπόμενες εναλλακτικές διαδρομές". [Η Ελλάδα μένει έξω από αυτό το μεγάλο ενεργειακό σχέδιο].

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
6.11.2018: Το Κόσοβο επιβάλει φόρο 10% στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε μια κίνηση που θεωρείται ως αντίποινα για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου από τις δύο χώρες, με εξαίρεση τα προϊόντα από διεθνείς μάρκες που παράγονται στις δύο χώρες. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Κοσσυφοπέδιο εισάγει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα ετησίως από τη Σερβία και περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα από τη Βοσνία.

7.11.2018: Στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καράτε στη Μαδρίτη, οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν στους Κοσοβάρους να φέρουν τη σημαία τους στην αθλητική συνάντηση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν χωρίς σύμβολα.

10.11.2018: Η ένωση του Κοσόβου "Τσαμουριά", διοργάνωσε στην Πρίστινα πορεία για την ενοποίηση του Πρέσεβο, της Μέντβετζας και του Μπουγιάνοβατς με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση δεν σχετίζεται με καμία πολιτική δομή, αλλά είναι «προς όφελος των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου». Η ενοποίηση της νοτίου Σερβίας, γνωστής ως 'Κοιλάδα του Πρέσεβο' όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, είναι μια ιδέα που επίμονα προωθεί ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

ΚΡΟΑΤΙΑ
8.11.2018: Με ένα σπασμένο πόδι πλήρωσε ένας 65χρονος στην Κροατία την απόφασή του να γκρεμίσει το άγαλμα του Ράντε Κόντσαρ ενός ήρωα του αντιφασιστικού κινήματος στη χώρα. Σύμφωνα με το νοσοκομείο στο Σπλίτ στο οποίο μεταφέρθηκε ο 65χρονος θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
7.11.2018: Ο επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, Μίρας Ντέντεϊτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται ένα ουκρανικό σενάριο στο ζήτημα της Εκκλησίας, η οποία έχει απομακρυνθεί από την κανονική Εκκλησία της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παρακτίων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για άμεσο επηρεασμό από το ουκρανικό σενάριο στις αμφιλεγόμενες καταστάσεις τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στην πΓΔΜ.

ΣΕΡΒΙΑ
4.11.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε: «Η αλβανική πλευρά με καταγγέλλει στους Δυτικούς και η Δύση ζητά να σταματήσουμε τις διπλωματικές δραστηριότητες ενάντια στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, διότι ενοχλεί τους Αλβανούς και φέρεται να βλάπτει τον διάλογο, ενώ η άσκηση πιέσεων για ευρύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και για τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς απεικονίζεται ως κάτι φυσιολογικό».

5.11.2018: Ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα "Αυτοδιάθεση", Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, κέρδισε στις εκλογές απηχώντας τα εθνικά συμβούλια των Βοσνίων στο Νόβι Παζάρ, μια πολιτική νίκη που καθορίστηκε από τους υποστηρικτές του, της "Δημοκρατίας του Σάντζακ". O Ουγκλιάνιν αναγγέλλοντας τη νίκη του κόμματός του, ενώπιον των συγκεντρωθέντων, είπε ότι δεν έχει ακόμη επιλυθεί το καθεστώς των Βοσνίων στη Σερβία και ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς νικήθηκε στο Νόβι Παζάρ. Οι υποστηρικτές του Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου (БНВ) διέκοψαν την ομιλία του πολλές φορές φωνάζοντας τα συνθήματα "Δημοκρατία του Σάντζακ" και "Ζήτω η σημαία του Σάντζακ".

10.11.2018: Η Σερβία ξεκίνησε το Σάββατο τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ιστορία τής χώρας με τη συμμετοχή 8.000 στρατιωτών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι τελευταίες ασκήσεις, με κλίμακα και πολυπλοκότητα που θα μπορούσαν να συγκριθούν με το "Έτος του Νικητή", είναι οι ασκήσεις "Ελευθερία" και "Ενότητα" που πραγματοποιήθηκαν το 1971 και το 1975. Έκτοτε κανείς δε τόλμησε ή θα μπορούσε να επιδείξει τέτοια δύναμη και οργάνωση», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Βούλιν.

ΣΚΟΠΙΑ
4.11.2018: Ογδόντα τέσσερις οργανώσεις- πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, πρωτοβουλίες πολιτών της χώρας και της διασποράς, υπέγραψαν Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Κρίσης Κατά της Αλλαγής του Συντάγματος, διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γράφει η εφημερίδα Βέτσερ των Σκοπίων. Το λεγόμενο Αρχηγείο Κρίσης, θα διοργανώσει διαδηλώσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο και μπροστά στις οικίες των βουλευτών -"αποστατών", αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών διαβάσεων και άλλες μορφές αντίστασης με τελικό στόχο να πιέσει την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση της χώρας.

5.11.2018: Η υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ζητά από τους Έλληνες να σταματήσουν να τραγουδούν στις παρελάσεις το "Μακεδονία ξακουστή". Η Σεκερίνσκα, κληθείσα να σχολιάσει τα συνθήματα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, δήλωσε πως αυτά δεν κινούνταν στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, και έκανε λόγο για δυνάμεις που αντιτίθενται στην περιφερειακή συμφιλίωση και οι οποίες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα Βαλκάνια.

6.11.2018: Η αλλαγή του Προοιμίου με την πρώτη ματιά φαίνεται ασήμαντη, ωστόσο είναι πολύ σημαντική. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το μανιφέστο АСНОМ (σημείωση: Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της "Μακεδονίας") που για την Ελλάδα είναι προβληματικό. Οι προτείνοντες τις συνταγματικές τροποποιήσεις θέλουν να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις της АСНОМ με μια διακήρυξη, πέρα από το μανιφέστο που δεν θα μνημονεύεται στο σύνταγμα. Όπως γνωρίζουμε, το Μανιφέστο της АСНОМ καλεί για ενοποίηση της "Μακεδονίας", δήλωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Σβέτομιρ Σκάριτς στην τηλεόραση Τέλμα.

7.11.2018: Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE και πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τράικο Βελανιόσκι, έκανε την ερώτηση στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, εάν τώρα "θα αποκαλούμαστε Βορειο-μακεδόνες", επικρίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λαμβάνοντας το λόγο ο Ζάεφ είπε: «Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι θα είμαστε Βορειο-μακεδόνες. Η ταυτότητα δεν περιορίζεται από καμία διεθνή συμφωνία. Γεωγραφικά μόνο, θα υπάρχει ένα πρόσθετο και αυτό είναι όλο το τίμημα».

7.11.2018: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, δήλωσε ότι ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν θα αλλάξει, ούτε θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο κείμενο. Ο εθνικός ύμνος της πΓΔΜ είναι ποίημα του 1941, του Βλάντο Μαλέσκι. Ως ύμνος καθιερώθηκε το 1992 και αρχίζει ως εξής: Σήμερα, γεννιέται η Μακεδονία / Με ένα νέο ήλιο ελευθερίας! / Οι Μακεδόνες μάχονται / Για τη δικαιοσύνη τους / Και πάλι ανεμίζει η σημαία του Κρούσεβο, και καταλήγει: Μακεδονία ελεύθερη, ζήτω η Μακεδονία!

8.11.2018: Εγκρίθηκε η διάνοιξη συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, στο Δήμο Πρεσπών Φλώρινας. Η κεντρική ιδέα της πρότασης, που παρουσιάστηκε στα μέλη της επιτροπής από το Διευθυντή Προγραμμάτων στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, Αναστάσιο Σιδηρόπουλο, περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων συνοριακού ελέγχου, των απαραίτητων οδικών προσβάσεων, αλλά και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανάπλαση του Λαιμού που πλέον θα γίνει οικισμός εισόδου της Ελλάδας.

8.11.2018: Από την Ελλάδα στα Σκόπια. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όρισε την Κίθ Μαίρη Μπερν (Keith Mary Byrne) ως νέα επικεφαλής της αμερικανικής  διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια. Η είδηση μεταδόθηκε από τον νυν πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι στο Twitter. Η Μπερν προς το παρόν είναι αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

8.11.2018: Με ψήφους 10 υπέρ, 5 κατά, και μία αποχή, η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων ενέκρινε την πρόταση για αλλαγή της ονομασίας του κράτους από  "Ρεπούμπλικα Μακεντόνια - Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε "Ρεπούμπλικα Σέβερνα Μακεντόνια"- "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", σε κάθε αναφορά του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36 το οποίο έχει ιστορική πτυχή. Είναι το άρθρο που μιλά για τους "απελευθερωτικούς αγώνες των Μακεδόνων". Και εννοεί την ανταρσία του ΚΚΕ κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, που οδήγησε στα μετέπειτα γεγονότα, όπου αρκετοί Σλάβοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

9.11.2018: Ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων Orce Kamcev βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης ποινικής έρευνας που ξεκίνησε την Παρασκευή από την Ειδική Εισαγγελία της πΓΔΜ, η οποία είναι επιφορτισμένη για τη διερεύνηση εγκλημάτων υψηλού επιπέδου. Ο Σκοπιανός επιχειρηματίας Orce Kamcev και ο πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας Saso Mijalkov είναι μεταξύ 13 ατόμων που είναι ύποπτα για μια σειρά εγκλημάτων, στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας που ξεκίνησε από την Ειδική Εισαγγελία της χώρας με την κωδική ονομασία «Empire». Οι ύποπτοι αποτελούν την παρέα του Γκούεφσκι.

10.11.2018: Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν διαδηλωτές στην πόλη Αχρίδα για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στα σπίτια των βουλευτών του VMRO-DPMNE, που ψήφισαν για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διοργανωτής των διαμαρτυριών είναι η πρωτοβουλία πολιτών "Μακεντόνια  Μπλοκίρα" με την υποστήριξη του φιλορωσικού κόμματος "Εντίνστβενα Μακεντόνια" του Γιάνκο Μπάτσεφ. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό των Σκοπίων και μεταφέρθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία.
Ο Μακεδών