22 Σεπτεμβρίου 2018

Αντέχει παρά τους πρόσφατους τριγμούς η συνεργασία Ρωσίας - Ισραήλ

Μια ανώτερη στρατιωτική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στη Μόσχα την Παρασκευή διευκρινίζοντας ότι η συνεργασία με τη Ρωσία συνεχίζεται παρά τους ισχυρισμούς ότι ισραηλινοί πύραυλοι κατέρριψαν...
... το ρωσικό αεροσκάφος IL-20, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ δεν ήταν ο λόγος για τον οποίο συριακοί πύραυλοι κατέρριψαν το αεροσκάφος, εξήγησε η αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Haaretz, η ομάδα αξιωματικών έδειξε χάρτες, έγγραφα και μια παρουσίαση που δείχνει βήμα προς βήμα την εξέλιξη του περιστατικού.

Επίσης, σύμφωνα με μια ανώτερη στρατιωτική πηγή, οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν τους Ρώσους για το γεγονός ότι οι Συριακές δυνάμεις εκτόξευσαν περίπου 20 πυραύλους κατά του αεροσκάφους, χαρακτηρίζοντας αυτήν την κίνηση ως "αντιεπαγγελματική", ενώ έδειξαν στη ρωσική πλευρά ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη εκείνη την ώρα είχαν ήδη προσγειωθεί στην αεροπορική τους βάση.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Al-Mayadeen στη Μόσχα, ανέφερε ότι οι Ρώσοι είχαν απορρίψει τα ευρήματα του Ισραήλ και ζήτησαν να ξεκινήσει νέα έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε εντείνει τις ναυτικές επιχειρήσεις εκτός των ακτών της Συρίας μετά την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους. Στη συνέχεια, προσθέτουν ότι η Ρωσία έχει δεσμεύσει περιοχές κοντά στην Κύπρο την αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια κυκλοφορία από την Πέμπτη μέχρι την επόμενη Τετάρτη για χάρη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν αυτές τις αναφορές.