18 Ιουλίου 2018

Στην Ευκαρπία η πρώτη αγορά Ρομά της χώρας με το νέο νόμο

Σε 2 μήνες η έναρξη λειτουργίας της, με 412 πάγκους και χωρίς νωπά προϊόντα και αλιεύματα

Η πρώτη αγορά Ρομά στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο νόμο, θα λειτουργήσει στην Ευκαρπία. Οι σχετικές διαδικασίες, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος...


... τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Λαλές, προχωρούν σε ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε στο δήμο στα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αναγνωρισμένους νόμιμους συλλόγους, σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες Ρομά, να συνδιοργανώνουν αγορές με τους δήμους. Η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά εκδόθηκε και ήδη είναι σε εξέλιξη οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι προβλέψεις υγιεινής στο χώρο που επιλέχτηκε για να λειτουργεί η αγορά Ρομά.

Η αγορά Ρομά της Ευκαρπίας δεν είναι μόνο η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ρομά, η πρώτη στη χώρα και όπως υπολογίζει ο δήμος Παύλου Μελά θα αρχίσει να λειτουργεί σε περίπου δυο μήνες, κάθε Κυριακή.

Ο χώρος είναι ιδιωτικός και έχει εκμισθωθεί από το σύλλογο των Ρομά και έχει χωρητικότητα 412 πάγκων, ενώ προβλέπεται η πώληση διαφόρων προϊόντων, όπως και στις λαϊκές αγορές, αλλά και βιομηχανικών και ηλεκτρικών ειδών, εκτός όμως από νωπά προϊόντα και αλιεύματα.

Επίσης, στο χώρο της αγοράς προβλέφθηκε να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχετικές με την κουλτούρα των Ρομά και όχι μόνο.

Το θέμα εισήχθη μάλιστα να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, όμως αποσύρθηκε, καθώς βάσει του νέου νόμου δεν έχει αρμοδιότητα η Μητροπολιτική Ενότητα, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Πάντως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η συμπολίτευση στην Επιτροπή τόνισαν πως πρέπει τα μέτρα εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς να εφαρμόζονται, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα να αποτελέσει η αγορά Ρομά της Ευκαρπίας πρότυπο για τη δημιουργία ανάλογων αγορών σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Λαλές είπε επίσης ότι στο παρελθόν έγινε κι άλλη προσπάθεια λειτουργίας της αγοράς, με πρόχειρο τρόπο και γι' αυτό δεν πέτυχε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, διότι η αγορά είναι αναγκαία για πολλές οικογένειες.