16 Ιουλίου 2018

Είσαι ισχυρός, είσαι πλούσιος, αλλά δεν έχεις αξία!

Καταδικάστηκε σε έξι μήνες στην υπόθεση της «Αφρίκα», παρέμεινε για τρεις μήνες και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Κοιτάξατε προσεχτικά εκείνη την εικόνα; Αναγνωρίσατε εκείνο τον άνδρα; Στο αεροδρόμιο Τύμπου. Μπροστά...


... στο πλήθος. Ακριβώς απέναντι στον Ερντογάν. Βγάζει φωτογραφίες με το τηλέφωνό του. Λίγο μετά ίσως να έκανε χειραψία και να αγκαλιάστηκε με τον Ερντογάν.

Να εκείνος. Ο ήρωας ο οποίος αναρριχήθηκε στο μπαλκόνι της εφημερίδας μας και κατέβασε την ταμπέλα μας! Ο οποίος αργότερα ανέβηκε στη στέγη της Βουλής και έκανε τον ηρωισμό να ανεμίσει σημαία. Έπρεπε να ήταν στη φυλακή τώρα, έτσι δεν είναι; Δεν είναι φυσικά.

Καταδικάστηκε σε έξι μήνες στην υπόθεση της «Αφρίκα», παρέμεινε για τρεις μήνες και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Ακόμα δεν δικάστηκε για την υπόθεση της Βουλής. Η ακροαματική διαδικασία αναβάλλεται συνεχώς για μεταγενέστερη ημερομηνία. Τώρα ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο. Μήπως είναι εύκολο να δικαστεί ένας μπράβος του Ερντογάν;

Αλλά εσύ είσαι ο βασικός ένοχος γι’ αυτή την επίθεση κύριε Ερντογάν. Είσαι ο ηθικός αυτουργός. Εσύ έδωσες την οδηγία γι’ αυτή την επίθεση. Είσαι ένοχος. Αλλά παρά το γεγονός ότι είσαι τόσο ένοχος όσο ο ηθικός αυτουργός ενός εγκλήματος, τυγχάνεις υποδοχής βασιλιά εδώ. Με φωνές ο Αλλάχ είναι μεγάλος και νταούλια.

Όπως η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής μας φρόντιζε στο αεροδρόμιο να σε κάνει να την αγαπήσεις, έτσι και ο τωρινός φρόντισε να κάνει το ίδιο. Εσείς δεν ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες τι άλλο έγινε στο αεροδρόμιο. Τι θλιβερές εικόνες. Ο Ερντογάν κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να πλησιάσει το πλήθος το οποίο τον υποδέχτηκε. Μόλις κατέβηκε αναγκάστηκε να κατέβει και ο πρόεδρος της Βουλής μας Τεμπερουκέν Ουλούτσαϊ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του.

Καθώς ο Ερντογάν αγκαλιαζόταν με τους συμπατριώτες του, ο δικός μας έμεινε σύξυλος στη μέση. Βάδισε εν μέσω σπρωξιμάτων, αλαλαγμών ο Αλλάχ είναι μεγάλος, κραυγών και φωνών. Άλλωστε μήπως τον γνώριζε κανείς; Μήπως ήξερε κανείς ότι ήταν πρόεδρος της Βουλής; Και να ήξερε άλλωστε τι θα γινόταν; Ποιος τον λαμβάνει υπόψη;

Ένας πολίτης λυπήθηκε τον Τεμπερουκέν βλέποντάς τον να βαδίζει ολομόναχος μέσα στο πλήθος. Μήπως να πάω να τον πάρω από το χέρι και να τον απαλλάξω από αυτή τη μοναξιά, σκέφτηκε. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς ξένος στην ίδια του την πατρίδα. Δεν κάνει διαφορά έστω και αν είσαι πρόεδρος της Βουλής ή πρόεδρος της δημοκρατίας.

Μήπως ξεχάσατε τι έπαθε ο Μουσταφά Ακιντζί; Την ώρα που έπεφταν πέτρες εναντίον της εφημερίδας μας στις 22 Ιανουαρίου, βγήκε έξω από τη Βουλή. Βάδισε προς το μέρος του οργισμένου πλήθους. Και οι φανατικοί ισλαμιστές τον γιουχάισαν όλοι μαζί. «Δεν είσαι εσύ ο πρόεδρός μας, δικός μας πρόεδρος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», του φώναξαν. Μάλιστα βάδισαν εναντίον του για να του επιτεθούν. Και τώρα, σαν να μην έχουν συμβεί όλα αυτά, υποδεχόμαστε και αποχαιρετάμε τον Ερντογάν με λαμπρές τελετές.

Κοιτάξτε τι άλλο συνέβη στο αεροδρόμιο. Τι άλλες θλιβερές ιστορίες. Οι σωματοφύλακες του Ερντογάν τα γεράκια που δεν γνωρίζουν τους γραφειοκράτες μας, δεν αναγνώρισαν και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Τουφάν Ερχιουρμάν. Τον άρπαξαν από τον γιακά στην ουρά και του είπαν: «Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ, το όνομά σας δεν βρίσκεται στον κατάλογο».

Θέλησαν να τον πετάξουν έξω απ’ εκεί. Αλλά ακριβώς εκείνη τη στιγμή άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου και άρχισε να κατεβαίνει ο Ερντογάν από τα σκαλιά. Τότε ακριβώς τη γλύτωσε ο δικός μας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτόν που θέλησαν να πετάξουν έξω από την ουρά της υποδοχής. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και άλλοι Κύπριοι αξιωματούχοι τους οποίους δεν γνώριζαν οι σωματοφύλακες.

Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη αντίδραση για τους Τούρκους που υποστηρίζουν τον Ερντογάν. «Αφού τον αγαπάτε τόσο πολύ, πηγαίνετε να ζήσετε στη χώρα σας», τους λένε. Ενώ εδώ σε εμάς συμβαίνει το αντίθετο. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν είναι κορόνα στο κεφάλι μας. Έχουν μέσο. Μάλιστα αυτοί διώχνουν απ’ εδώ όσους αντιτίθενται στον Ερντογάν. Από την Ευρώπη διώχνονται. Ενώ εδώ διώχνουν. «Αν δεν σας αρέσει, πηγαίνετε να ζήσετε με τους Ελληνοκύπριους στον νότο», λένε.

Αρχίζει πάλι ένας άνεμος απελευθέρωσης. Και η απελευθέρωση είναι χειρότερη από την κατοχή! Ανάμεσά μας υπάρχουν και πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι αρνιά του Ερντογάν, όχι μόνο Τούρκοι. Σύμφωνα με αυτούς, ο Ερντογάν έδωσε πολύ σημαντικά μηνύματα εδώ. Εκπλήττομαι! Ακόμα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν σημαντικά αυτά που λέει; Εγώ δεν κοιτάω καθόλου αυτά που λένε οι δικτάτορες, αλλά αυτά που κάνουν. Επιπλέον, μόνο φιλοφρόνηση για τους ίδιους θεωρώ τη συζήτηση των απόψεών τους.

Τι να συζητήσω για τον άνθρωπο, ο οποίος λέει ότι δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση πλέον να είναι κανείς καθηγητής για να γίνει πρύτανης πανεπιστημίου, διορίζει ως υπουργό Τουρισμού τον ιδιοκτήτη ενός καζίνου στην Κερύνεια και παραδίδει το Υπουργείο Οικονομικών στον γαμπρό του; Είσαι ισχυρός. Είσαι πλούσιος. Αλλά δεν έχεις αξία. Τώρα σε αποκαλούν Πρόεδρο; Να σε αποκαλούν. Εγώ σε αποκαλώ τύραννο!
Σενέρ Λεβέντ, politis.com.cy