19 Ιουλίου 2018

Σκάνδαλο με υποβρύχια ταλανίζει την Ισπανία

Σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό των υποβρυχίων που έγερναν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει και η Ισπανία, με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου S-80 ισραηλινής προέλευσης που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα κρατικά ναυπηγεία...


... της ιβηρικής χώρας Ναβάντια, όπως γράφει η εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τέσσερα υποβρύχια κατασκευάστηκαν και ήταν έτοιμα να παραδοθούν το 2013. Ωστόσο, κατά τις δοκιμές διαπιστώθηκε, ότι όπως και τα ελληνικά υποβρύχια σχεδόν μια δεκαετία πριν, είχαν πρόβλημα πλεύσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η El Pais, διαπιστώθηκε ότι ήταν υπέρβαρα, με αποτέλεσμα όταν πραγματοποιούσαν κατάδυση, να μην μπορούν να αναδυθούν πλήρως.

Το δε κόστος τους με τις υπερβάσεις που έγιναν, προκειμένου να παραδοθούν εγκαίρως, έφθασε τα περίπου 2,4 δισ. δολάρια. Μετά την ανακάλυψη των προβλημάτων πλεύσης το 2013, τα υποβρύχια επανασχεδιάστηκαν και επιμηκύνθηκαν κατά περίπου 11 μέτρα.

Ωστόσο, αυτός ο επανασχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη το μέγεθος των αποβάθρων στη ναυτική βάση της Καρθαγένης, καθώς όπως αναφέρει η El Pais, τα υποβρύχια είναι πλέον μεγαλύτερα απ’ αυτές σε μήκος. Τώρα, το λιμάνι θα πρέπει να εκσκαφεί και να αναμορφωθεί, κάτι που θα κοστίσει περίπου 18,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παράλληλα, κάθε ένα από τα τέσσερα νέα υποβρύχια θα φθάσει να κοστίζει σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο ποσό από τον αρχικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την El País.