18 Ιουλίου 2018

Ντιμίτροφ: «Αν απορριφθεί η συμφωνία, έστω και με 1 ψήφο, θα παραδεχθούμε ότι είναι λάθος»

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα παραδεχθεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο λάθος δρόμος, σε περίπτωση που οι πολίτες την απορρίψουν στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Νίκολα Ντιμίτροφ, χωρίς όμως να απαντήσει...


... στο τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και πως οι πολίτες θα εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Αν υπάρχει έστω και μια ψήφος παραπάνω κατά της συμφωνίας, είμαστε απολύτως έτοιμοι να σηκώσουμε τα χέρια μας και να πούμε ότι αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος», δήλωσε ο Ντιμίτροφ στο Al Jazeera Balkans.

«Στα ιστορικά διλήμματα, οι πολίτες γνωρίζουν πώς να διαλέξουν τον σωστό δρόμο. Μπροστά μας έχουμε μια επιλογή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, τον φόβο και την ελπίδα. Το παρελθόν είναι πολύ σημαντικό για την ταυτότητά μας, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.

» Μπορούμε επιτέλους να προσφέρουμε στον λαό μας την επιλογή του τι χώρα θα είναι η “Μακεδονία”», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον από τη δημιουργία αυτής της ευκαιρίας και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες. «Είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν το μέλλον», συμπλήρωσε.

Ομως, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνησή του έχει ένα plan B, σε περίπτωση που αποτύχει το δημοψήφισμα, εκείνος απάντησε ότι έχουν επικεντρωθεί στο plan A. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε πετύχει το μέγιστο. Ότι έχουμε πετύχει έναν συμβιβασμό με ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στη χώρα μας και την ιστορική περιοχή της Ελλάδας. Η “Μακεδονία” δεν έχει άλλη στρατηγική εναλλακτική», απάντησε ο Ντιμιτρόφ.

Τέλος, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε ότι το ζήτημα είναι πιο σημαντικό από τα πολιτικά παιχνίδια ή την πολιτική καριέρα κάποιων.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη θέληση του λαού. Αυτό το ερώτημα είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη την πολιτική ελίτ και όλα τα κόμματα. Δεν πρέπει να σκεφτούμε τους εαυτούς μας, τις καριέρες μας. Δεν είμαστε τέλειοι, κάνουμε λάθη. Υπάρχουν πολλοί τομείς για κομματικές μάχες, αλλά το στρατηγικό παιχνίδι του έθνους μας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών αντιδράσεων», υπογράμμισε.