1 Ιουνίου 2018

Πιθανή μια σύγκρουση με την Τουρκία για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας - ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την κάθοδο του "Πορθητή"

Ο γνωστός Τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος από την τηλεόραση του "Σίγμα" και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», αναφέρθηκε στην πιθανότητα να προκύψει [δείτε το βίντεο]...


... σύγκρουση επ’ αφορμή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με την επερχόμενη κάθοδο του γεωτρύπανου «Πορθητής» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο κ. Μούδουρος ανέφερε πως υφίστανται πιθανότητες το σενάριο με τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3» όπου η Άγκυρα υπό την απειλή βίας απέτρεψε την Eni και το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 από το να προβεί σε έρευνες και γεώτρηση να επαναληφθεί εκ νέου.

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί ισχύ σε πεδία που ξέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ανταποκριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στον αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται προσμετράται και η απουσία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Από την άλλη, ανέφερε πως ερωτηματικό παραμένουν οι ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή μας και αν αυτές μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της.

«Αν όντως υπάρχουν υπάρχουν τόσο μεγάλες ποσότητες και με απουσία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα εντείνονται τέτοιου είδους φαινόμενα», συμπλήρωσε ο κ. Μούδουρος, σημειώνοντας πως, αν και μειωμένη, είναι υπαρκτή η πιθανότητα οι Τούρκοι να τοποθετήσουν γεωτρύπανο σε περιοχές που είναι ήδη αδειοδοτημένες σε ξένες εταιρείες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, τόνισε πως «Προηγουμένως, η Τουρκία θα μεριμνήσει να αυξάνεται ελεγχόμενα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να φτάνει στο ανώτατο σημείο έντασης, που είναι η γεώτρηση, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται πλέον».

Βάσει των αναφορών του κ. Μούδουρου, το πρώτο πράγμα για το οποίο μεριμνά η Τουρκία σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, είναι να μη φέρει αυτή την ευθύνη, εξασφαλίζοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, ασκούνται πιέσεις εντός της τ/κ κοινότητας για συναίνεση.

Αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές, μίλησε για αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, που δεν επιτρέπουν ασφαλή δημοσιεύματα.