24 Απριλίου 2018

Η ομηρία των δύο στρατιωτικών μας είναι κόλαφος για την Ελλάδα

Η Ελλάδα ντροπιάζεται, και όχι μόνον η κυβέρνηση, επειδή στα μάτια όλου του κόσμου, είναι αδιάφορο ποιοι κυβερνούν μια χώρα, από την στιγμή που ο λαός τους εξέλεξε, και ο ίδιος λαός...


... στην συγκεκριμένη αυτή περίπτωση, δεν δείχνει να αντιδρά στην κυβερνητική αβουλία. Όπως δεν αντιδρά στις συνεχείς υποχωρήσεις προς τον Ερντογάν κατά το τελευταίο διάστημα.

Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους, για να υποστηρίξουν παράλογα αιτήματα υποδίκων ή καταδίκων εγκληματιών. Και πέρα από δημοσιεύματα και καφενειακές συζητήσεις, καμιά αντίδραση για την καταφανή παραβίαση του τουρκικού drone, με υπέρπτηση σε ελληνικό έδαφος. Λες και έχει υποστεί λοβοτομή ο λαός, και ανέχεται τα πάντα.

Μάλιστα δε, κατά τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει παντού, χωρίς να παρουσιάσει κάτι θετικό έστω και σ’ έναν τομέα, πλην των διορισμών των στελεχών της σε προνομιούχες θέσεις, φέρεται ότι επιτυγχάνει ποσοστά άνω του 20%. Ποιοι είναι άραγε αυτοί -αναλογικώς, περί τα δύο εκατομμύρια Έλληνες- που είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική και δεν παρατηρούν την διάλυση του αστικού κράτους;

Ως προς την εξωτερική πολιτική, η υπεραισιόδοξη εκκίνηση του ΥΠΕΞ και του πρωθυπουργού, τείνει να καταλήξει σε τραγωδία, ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ούτε καν μπόρεσαν να κατανοήσουν, αυτό που κατανόησε Ιρακινός βουλευτής του κόμματος "Συμμαχία Κράτους Δικαίου", Μενσούρ Μπουεϊτζί, αναφερόμενος στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν και στις τουρκικές απειλές.

Δήλωσε ότι «ο Ερντογάν δεν μιλά τη γλώσσα της διπλωματίας, γι’ αυτό πρέπει να απαντηθεί σε μια γλώσσα που να καταλαβαίνει». Ο Μενσούρ Μπουεϊτζί πρόσθεσε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει το τουρκικό κράτος με τον ίδιο τρόπο που εκείνο την προσεγγίζει. Ο Ερντογάν δεν μιλά τη γλώσσα της διπλωματίας, η μόνη γλώσσα που μιλά είναι της βίας. Ο Ερντογάν ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θέλει να καταλάβει την περιοχή και εκμεταλλεύεται τα τρέχοντα προβλήματα στις γειτονικές χώρες».

Ο Σταύρος Λυγερός, στην ιστοσελίδα του, αναρωτιέται για την απουσία της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής. Είναι αυτό που φωνάζω χρόνια τώρα, και από αυτήν την στήλη, αφενός ότι είναι άσχετοι όσοι όντως πιστεύουν πως τα προβλήματα με τους Τούρκους θα λυθούν μέσω διαλόγου -και δεν εννοώ, αυτούς που εκτελούν εντολές- και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις αυξάνουν τη βουλιμία ενός απολίτιστου γείτονα.

Γράφει ο Λυγερός, για τις υπερπτήσεις των drones: «Όπως είναι προφανές, η αναχαίτιση τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοστίζει συγκριτικά πολύ σε καύσιμα και επίσης καταπονεί την ελληνική πολεμική αεροπορία.  Οι Τούρκοι μπορούν να στέλνουν συνεχώς τέτοια αεροσκάφη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Αθήνα. Θα συμβεί ό,τι έχει συμβεί με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών;

» Εάν γίνει ανεκτή αυτή η πρακτική, το αποτέλεσμα μπορούμε να το προβλέψουμε.  Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα γεμίσει από πτήσεις τέτοιων αεροσκαφών. Υπάρχει, βεβαίως, και η επιλογή τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των υπερπτήσεων να ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα. Αρχικά με προειδοποιητικά πυρά και εάν το τουρκικό μη επανδρωμένο δεν απομακρυνθεί άμεσα, τα πυρά να έχουν σκοπό την κατάρριψη».

Ο Σταύρος Λυγερός ανήκει στον χώρο της πατριωτικής Αριστεράς. Δεν είναι ούτε χρυσαυγίτης, ούτε ακροδεξιός, για να βρουν πρόσχημα οι δήθεν προοδευτικοί της κυβέρνησης και των παράκεντρων που τη υποστηρίζουν, να τον κατηγορήσουν ως πολεμοχαρή.

Το ερώτημα είναι απλό: Αν κατέρριπταν το drone οι ελληνικές δυνάμεις, τι θα συνέβαινε; Γενικό πόλεμο, δεν μπορεί να διεξάγει η Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει, ότι είναι προστατευμένο το ελληνικό έδαφος, και έχει έτοιμη την απάντηση σε περίπτωση παραβίασης. Πότε λοιπόν θα δοθεί αυτή η απάντηση; Όταν θα πετούν τα drones πάνω από την Αθήνα; Θα είναι αργά.

Τώρα δε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου δεν διακυβεύεται μόνον η εξουσία στην Τουρκία, αλλά και αν θα κλειστεί στη φυλακή η οικογένεια Ερντογάν, θα διακινδυνεύσει επεισόδιο, που σε περίπτωση αποτυχίας -βέβαιης- θα χάσει τα πάντα;

Είχα γράψει, μόλις συνελήφθησαν οι δυο στρατιωτικοί μας -που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υποστηρικτής των αντιρρησιών συνείδησης Φ. Κουβέλης, ο πλέον ακατάλληλος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαβεβαίωναν τον λαό ότι πρόκειται περί συνοριακού επεισοδίου, που θα λήξει εντός ολίγου, πως οι ελληνικές δυνάμεις συνέλαβαν Τούρκο αξιωματικό, σε ανάλογο επεισόδιο. Και κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι, ότι δεν παίζουμε.

Δείγμα, της παντελούς αδυναμίας να κατανοήσουν το αλφάβητο της πολιτικής, αλλά ανέλαβαν να σώσουν τον λαό.
Ο Μακεδών