24 Απριλίου 2018

Κίνδυνος στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας - ΒΙΝΤΕΟ

Άμεση κινητοποίηση Πούτιν

Συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας Έρεβαν και άλλων μεγάλων πόλεων, τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις, μεταξύ άλλων και ηγετών...
... της αντιπολίτευσης συνιστούν το πολιτικό σκηνικό στην Αρμενία από τις 13 Απριλίου, το οποίο «σφραγίστηκε» με την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν.

Οι έντεκα ημέρες διαδηλώσεων που είχαν προηγηθεί αποτέλεσαν τον αποφασιστικό παράγοντα που οδήγησε στη συγκεκριμένη εξέλιξη και στην ανατροπή των δεδομένων. Τι συμβαίνει όμως στην Αρμενία;

Έχει ενορχηστρωθεί μία «βελούδινη επανάσταση», προκειμένου να ρίξει την φιλορωσική κυβέρνηση, με την υπόθεση να «μυρίζει» από μακριά Ουκρανία, όταν και ανετράπη από την Δύση ο φιλορώσος Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, με τα γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κίεβο.

Η Αρμενία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ρωσίας σε μια ευαίσθητη περιοχή στον Νότο, με ανεπτυγμένες σχέσεις σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων και αμυντικές, με την Μόσχα να διατηρεί στρατιωτική βάση στην χώρα.

Σημειώνεται ότι ο Σαρκισιάν είχε διατελέσει πρόεδρος της Αρμενίας τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως το Σύνταγμα δεν του δίνει τη δυνατότητα τρίτης συνεχόμενης θητείας. Έτσι, επέλεξε να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία, μια θέση η οποία ούτως ή άλλως έχει πλέον τις περισσότερες αρμοδιότητες μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2015. Το πέτυχε δε πριν από δύο σχεδόν εβδομάδες, με της ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία έχει το φιλορωσικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τότε ήταν η στιγμή που οργανώθηκαν στο Ερεβάν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τελικά, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος φαίνεται πως η Ρωσία θυσιάζει έναν πολιτικό για να σώσει μια πολύτιμη σύμμαχο στην περιοχή του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας. Έτσι, ο Σαρκισιάν παραιτήθηκε.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Ρωσία είναι ο μεγάλος προστάτης όχι μόνο του Σαρκισιάν, αλλά συνολικά της Αρμενίας, κάτι που απέδειξε από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Η Αρμενία βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσσίας, όπου είναι έντονες οι εθνοτικές αντιθέσεις, ισχυρό το Ισλάμ και μεγάλος ο ενεργειακός πλούτος.